Veliko nam je zadovoljstvo izvjestiti poljičku i svekoliku javnost da je Gradsko vijeće Grada Omiša na prijedlog Saveza za Poljica poduprt Mjesnim odborom Kostanje, jednu od dvije ovogodišnje Nagrade Grada Omiša za životno djelo dodijelilo našem uglednom Poljičaninu prof. emer. Edi Pivčeviću za rad na opstojnosti identiteta i očuvanju baštine Poljica, Omiša i Hrvatske, a posebno za prijevod na engleski jezik dvaju najvažnijih dokumenata iz poljičke povijesti: Poljičkog statuta i Sumpetarskog kartulara te za izdavanje povijesne sinteze o Poljicima pod nazivom Poljička knežija – od srednjovjekovne ideje do pada 1807. Dijeleći radost ostvarenim s MO Kostanje, čestitamo našem dragom prijatelju i suradniku prof. Pivčeviću na zasluženom priznanju.

Drugu Nagradu Grada Omiša za životno djelo dobio je također naš Poljičanin Vladimir Zemunik, dugogodišnji fotograf i suradnik Festivala dalmatinskih klapa Omiš za doprinos boljitku Festivala višegodišnjim ustrajnim i samozatajnim radom, zatim za ukupno svestrano djelovanje u društvenom i kulturnom životu Omiša te za doprinose u Domovinskom ratu od kojih se posebno ističe izrada projekta i sudjelovanje u izradi prvog hrvatskog oklopnog transportera, kojemu jednako srdačno čestitamo.

Također nas veseli da je jednu od dvije Skupne nagrade Grada Omiša dobila Kulturno umjetnička udruga „Mosor“ Gata povodom 65. obljetnice djelovanja za iznimno uspješan rad na očuvanju i promicanju bogate kulturne i povijesne baštine te tradicionalnih vrijednosti Poljica, Grada Omiša i Republike Hrvatske, dok je jednu od pet ovogodišnjih Plaketa Grada Omiša dobio predsjednik KUD-a „Mila Gojsalić“ iz Kostanja Ante Amulić za očuvanje, promicanje i predstavljanje kulturno-povijesne baštine i tradicionalnih vrijednosti Poljica i Kostanja, posebno kroz zalaganje za najmlađe te za aktivan višegodišnji rad u Mjesnom odboru Kostanje. I njima također upućujemo naše iskrene čestitke.

Uz zahvalnost Gradu Omišu što je prepoznao zasluge Poljičana za boljitak Grada Omiša kojemu je pripala čast da baštini i najveći dio povijesnih Poljica, u nastavku donosimo poveznicu na cjelovit Popis dobitnika javnih priznanja Grada Omiša u 2020. u skladu s odlukom usvojenom na 28. sjednici Gradskoga vijeća Grada Omiša održanoj 11. svibnja 2020.

Poveznica na popis: http://www.omis.hr/2020pdf/Popis_dobitnika_javnih_priznanja_u_2020_g.pdf

Facebook Komentari