Ukinuli se čvor Krilo i trajektna luka u Krilu ili ne, način vođenja rasprave o tome na tematskoj sjednici Općinskoga vijeća Općine Dugi Rat održanoj 29. listopada 2018. najbolji je pokazatelj da su pojedine male općine potpuno besmislene. Naime, ako uzmognete snage i strpljenja da pregledate video-zapis o tome dostupan na https://youtu.be/r8E5127rySo (nama je to uspjelo do okončanja prve od dvije točke dnevnoga reda, dakle do malo više od polovice snimke koja sveukupno traje puna četiri sata), svjedočit će te rijetko viđenom defetizmu jednog općinskog vodstva čija je glavna preokupacija izuzeti se od problema kojemu nisu dorasli. Narodski rečeno, j…li bi se, a da im ne uđe!

Razlog tome je očigledna nepripremljenost općinskoga vodstva i većine vijećnika za raspravu koju su im ‘nametnuli’ građani okupljeni oko inicijative „Krilo, probudi se“ iako je problem star cijelo jedno desetljeće. Uzroci tome su nepoznavanje suštine problema, nepostojanje alternativnih rješenja, nepostojanje strategije ili barem vizije dugoročnog razvoja općine i ono što najviše začuđuje, nepoznavanje vlastitih kompetencija, formalno-pravne procedure te ingerencija i nadležnosti pojedinih sudionika u postupku planiranja i izgradnje brze ceste odnosno trajektne luke.

Sve navedeno rezultiralo je nebuloznim zaključkom Općinskoga vijeća koji je po sebi proturiječan jer vlastitu namjeru da ispoštuje volju mještana Krila za bezuvjetnim ukidanjem čvora Krilo i trajektne luke u Krilu to isto vijeće kompromitira potrebom prethodnog uvida u način izvedbe spoja čvora Krilo sa magistralom (vidi snimku u dijelu 2:20:41)!?

Postavlja se pitanje što su ti ljudi dosad radili, u što su gledali, da li su uopće razmišljali o tome što (ne)izgradnja tako važnih infrastrukturnih objekata znači za njihovo mjesto, općinu i napokon – za cijela Poljica?! Kako je, dakle, više nego očito da se općinsko vodstvo, zajedno s većim dijelom vijećnika, nerado upliće u posao za koji su dobili mandate svojih birača, žalosno je bilo gledati kako im pojedini ‘ugledni’ gosti na spomenutoj sjednici prodaju ‘rogove za svijeću’.

Zaključno, da su Osmanlije u 16. i 17. stoljeću pri svom nasrtaju na Poljica imali pred sobom ovako ‘lucidne i odlučne branitelje svoje didovine’ kao što su to pretežno bili sudionici ove sjednice, Dugi Rat bi (ako bi ga uopće bilo) i danas bio dio nahije Poljica.

Facebook Komentari