Na području splitske urbane aglomeracije Hrvatske ceste d.o.o. neviđenom upornošću grade sve što nije prijeko potrebno kako bi izbjegle ili barem nanovo prolongirale graditi sve ono što jest prijeko potrebno i što domicilno stanovništvo desetljećima priželjkuje. Slikovitije rečeno, umirućem pacijentu umjesto bajpasa rade manikuru!

Primjera je mnogo pa ćemo navesti samo najvažnije. Grade se, primjerice, raznorazne ulazno-izlazne rampe na postojeće prometnice, lijeva i desna skretanja u istoj razini vrlo prometnih raskrižja, krnje obilaznice kojima se zaobilaze suštinski prometni problemi, beznadežne sanacije klizišta i odroništa, tuneli koji vode iz ničega u ništa, velebni mostovi poput najnovijega u kanjonu Cetine ali, kako se čini, bez zaštite od vjetra zbog upitne sigurnosti nosive kontrukcije mosta te ono najbitnije, manje važne dionice Splitske obilaznice i buduće brze ceste do Omiša, a što za posljedicu ima stvaranje novih prometnih zastoja i tamo gdje ih nije bilo. 

S druge strane ne grade se objekti od životne važnosti kao što je desetljećima najopterećenija prometnica u državi, dionica “čvor TTTS” – “čvor Mutogras” čija izgradnja je 2011. naprasno obustavljena, nema ništa ni od denivelacije najopterećenijega raskrižja u državi “Stobreč-TTTS”, nema ni tunela “Lisičina” u kanjonskome dijelu državne ceste DC-70 u Zakučcu koji bi sudionicima u prometu sačuvao i živce i glave s obzirom da je pješacima tamo prolaz zabranjen pa mîle cestom na vlastitu odgovornost, nema ni ozbiljnije rekonstrukcije županijske ceste ŽC-6142 od Strožanca do raskrižja sa DC-70 u Naklicama na Konalu koja će puštanjem u promet Omiške zaobilaznice postati alternativa brzoj cesti Stobreč – Omiš o čijoj važnosti je suvišno trošiti riječi jer one ionako ne dopiru do ušiju koje su ih odavno morale čuti. No zato je u planovima (Nova multimodalna platforma Splitske aglomeracije Solin-Stobreč-Dugi Rat-Omiš) nikome potrebna trajektna luka u Krilu zamišljena, čini se, kao kamen pomutnje tj. alibi za nova nečinjenja.  

Sve naprijed navedeno nameće pitanje zašto je Hrvatskim cestama d.o.o. i Vladi RH prometna infrastruktura Urbane aglomeracije Split zadnja rupa na svirali za razliku, recimo, od riječke ili zadarske?

Možda zato što ovdašnja dica manje plaču pa je mater oguglala?!

Facebook Komentari