Savez za Poljica, kao i pojedini njegovi članovi ponaosob (naravno, ne i jedini!), čine sve što je u njihovoj moći kako bi ukazali na propuste u planiranju i načinu izgradnje brze ceste od čvora TTTS u Stobreču do mosta u Omišu. Naglašavamo, ukazali na propuste, a ne opstruirali izgradnju ove, za Poljica i žitelje Poljica životno važne prometnice!

Svakako najaktivniji u tom smislu, i to bez ikakve ozbiljne konkurencije, je dipl. inž. građ. Ivan Vulić koji godinama i desetljećima upozorava nadležne i odgovorne pojedince, institucije i ustanove te najširu javnost na brojne propuste u planiranju uvjeta i načina izgradnje ove i drugih prometnica suprotstavljajući im najčešće svoje argumentirane i stručno utemeljene protuprijedloge, stavljajući uz to nadležnima na raspolaganje svoje bogato radno iskustvo, veliko znanje te vrijeme i sve to potpuno besplatno, no zasad i uzalud.

Sve što je u njegovoj moći čini i predsjednik Saveza za Poljica Ante Mekinić koji neumorno objavljuje stručne osvrte i prijedloge inž. Vulića i drugih autora, ali i svoja vlastita zapažanja i komentare kako ‘on-line’ putem naše internetske i fb-stranice tako i uživo na službenim javnim raspravama, potičući uz to i druge fizičke i pravne osobe da se zauzmu za optimalna rješenja.

Na prikupljanju i obradi potrebnih informacija samozatajno i u tišini rade i mnogi drugi članovi naše udruge, a njima se pridružio i Nikša Tomić, također član SZP, koji je nadležnima u svoje ime uputio pisanu primjedbu na Studiju o utjecaju na okoliš kako bi skrenuo pozornost na potencijalno važno arheološko nalazište na lokalitetu Gradišće u Krilu koje se službeno vodi pod oznakom AL 5. Njegovu pisanu primjedbu objavljujemo ne samo iz razloga da ukažemo na bogatstvo naše kulturne baštine koju često i ne zamjećujemo nego i zbog spoznaje da pojedinac ne mora nužno biti bespomoćan u ostvarivanju svojih prava na sretniju budućnost.

Primjedba g. Nikše Tomića na Studiju o utjecaju na okoliš

Facebook Komentari