Krilo-Jesenice – Otkrivanje spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora (Poljički zbornik, Svezak treći, Split 1978.)

U spomen na izniman doprinos Poljičana pobjedi nad fašizmom u Drugom svjetskom ratu, podjednako stotinama koji su u oslobodilačkim borbama dali živote za slobodu i stotinama nevinih civilnih žrtava stradalih na kućnome pragu, svim poljičkim antifašistima čestitamo današnji Dan antifašističke borbe kao jedan od onih državnih praznika koji čine temelj hrvatske neovisnosti i suvremene demokracije.

Boreći se za najuzvišenije čovjekove ideale – slobodu i pravedne društvene odnose – Poljičani su tijekom svoje povijesti uvijek bili na strani progresa pa je tako u redovima partizanskih odreda i Narodnooslobodilačke vojske (NOV) s mosorskoga područja poginulo više od 700 boraca, a preko 500 osoba stradalo je kao žrtve fašističkoga terora. Zato se područje Mosora, prostorno veće od povijesnih Poljica, smatra jednim od žarišta narodnooslobodilačkoga rata u Dalmaciji. Prkos Poljičana prema osvajačima urezao se u srca i prenosio s koljena na koljeno. U svemu tome bila je primarna ljubav prema rodnoj grudi, nepodnošenje bilo čije okupacije i težnja za slobodom, što je veliki poljički i hrvatski pjesnik Jure Kaštelan godine 1942. ovjekovječio stihovima (…) „Oj Mosore, Mosore, / skoro ćemo na more. / Skoro ćemo svom narodu, / donijeti slobodu.“

I zato, svima njima neka je vječna slava i hvala! Počivali u miru.    

Facebook Komentari