Neformalna najava zatvaranja kanjonskoga dijela državne ceste D70 kroz Zakučac od ponedjeljka 5. listopada 2020. zbog sanacije litice i izvođenja radova na omiškoj zaobilaznici podigla je na noge poduzetnike s područja Zakučca ne samo zbog izostanka pravovremene službene obavijesti nego još više zbog činjenice što zatvaranjem spomenute prometnice investitor Hrvatske ceste d.o.o. Zagreb izravno ugrožava njihov rad i poslovanje zbog čega su ozbiljno ugrožena i radna mjesta mnogih zaposlenika u njihovim tvrtkama.
 
Problem je, dakle, morao zakucati na konkretna vrata da bi mu se posvetila dužna pozornost, pa tako Savez za Poljica više nije jedini koji se na ovu temu od životne važnosti javno očitovao. Naime, to isto su jutros učinili i vodeći ljudi poslovnih subjekata s područja Zakučca koji su održali izvanredni sastanak te sročili i jednoglasno usvojili priopćenje za javnost upućeno odgovornim subjektima i pojedincima, ali i mnogim medijima, koje (prvi) prenosimo u cijelosti. Ono glasi ovako:
 
PRIOPĆENJE ZA JAVNOST U POVODU NAJAVLJENOG ZATVARANJA KANJONSKOGA DIJELA D70
 
U povodu namjere investitora Hrvatskih cesta d.o.o. da se zbog radova na izgradnji omiške zaobilaznice privremeno zatvori kanjonski dio državne ceste D70, u ime više od 500 djelatnika zaposlenih u 12 poslovnih subjekata s područja poslovne zone Zakučac od kojih mnogima navedenim povodom prijeti opasnost od gubitka radnih mjesta zbog otežanoga poslovanja, ovim priopćenjem obraćamo se predsjedniku uprave Hrvatskih cesta d.o.o. Zagreb g. Josipu Škoriću, resornome ministru g. Olegu Butkoviću, Splitsko-dalmatinskome županu g. Blaženku Bobanu i gradonačelniku Grada Omiša g. Ivi Tomasoviću da sagledaju i alternativni prijedlog za rješavanje nastalog problema za koji se mi nižepotpisani zalažemo, a koji je uz to funkcionalno i financijski povoljniji.
 
U najkraćemu, umjesto nepotrebnog zatvaranja ove životno važne prometnice i nuđenja pontonskoga mosta kao zamjenskoga rješenja koje to zapravo nije jer onemogućuje normalno odvijanje prometa, zalažemo se za prioritetno probijanje kanjonskoga tunela u dužini od oko 350 metara koji se za iste novce može izgraditi u svega par mjeseci nakon čega se svi potrebni radovi (sanacija litice, iskop tunela, gradnja mosta itd.) mogu neometano izvoditi bez štetnih posljedica po druge gospodarske subjekte ne dovodeći u pitanje normalno odvijanje života lokalnoga stanovništva, a napose ne žitelja cijelih Poljica.
 
U okolnostima kad je zbog pandemije koronavirusa egzistencija sviju nas ionako ozbiljno ugrožena, najmanje što možemo očekivati je razumijevanje odgovornih i nadležnih za naprijed predloženo i svima prihvatljivo rješenje ovog problema.
 
U Zakučcu, 1. listopada 2020.
(Slijede potpisi svih gospodarstvenika poslovne zone Zakučac)
 
Bit će svakako zanimljivo vidjeti da li će i na koji način prozvani subjekti i odgovorni pojedinci reagirati i da li će ipak doći do željenog održavanja stručnog okruglog stola u Omišu kako bi se napokon čuo glas domaćih stručnjaka i iznašla optimalna rješenja ovog i drugih problema koji u još većoj mjeri ugrožavaju dosegnuti životni standard Poljičana i drugih žitelja Poljica, a napose sveukupni razvitak Poljica u budućnosti.
 
Za nadati se je da će razum prevladati te da u bližoj budućnosti nećemo morati svjedočiti novim prosvjednim akcijama gospodarstvenika s ovog područja i njihovih zaposlenika, ali i žitelja srednjih Poljica koji su zapravo i najviše ugroženi službenim (i javnosti uglavnom nepoznatim) izvedbenim prometnim rješenjima na kojima investitor Hrvatske ceste d.o.o. iz samo njima znanih razloga inzistira.
Facebook Komentari