Ovogodišnje 16. po redu Dane Mile Gojsalić obilježit će činjenica da je u programu sudjelovao zacijelo najveći živući poznavatelj poljičke prošlosti i jedan od najzaslužnijih Poljičana za reafirmaciju poljičkog i hrvatskog povijesnog i kulturnog naslijeđa u svijetu – profesor emeritus Edo Pivčević, rođen u Omišu 1931.

Ovaj znanstvenik svjetskog ugleda najzaslužniji je za prijevod na engleski dvaju najvažnijih poljičkih povijesnih dokumenata – Poljičkog statuta i Kartulara benediktinske opatije sv. Petra u Selu iz 11. stoljeća poznatijeg kao Sumpetarskog kartulara, a uz to je i autor iznimno zanimljive povijesne sinteze o Poljicima pod nazivom Poljička knežija  –  od srednjovjekovne ideje do pada 1807. predstavljene u Bostonu, SAD, godine 1987. koju bi svaki Poljičanin svakako morao pročitati tim prije što će uskoro biti dostupna i na hrvatskome jeziku na internetskoj stranici Saveza za Poljica www.poljica.hr.

Stoga pozivamo sve Poljičanke i Poljičane, prijatelje i poštovatelje Poljica da u subotu 14. srpnja u 21.00 sat dođu u Kostanje i odaju zasluženo priznanje ovom samozatajnom umirovljenom profesoru filozofije sveučilišta u Bristolu u Engleskoj gdje još uvijek živi i radi poodmaklim godinama usprkos te da istovremeno uživaju u koncertnoj klapskoj Pripovidi o Dalmaciji.

To nipošto ne znači da smijete propustiti 14. Večer soparnika koja je na programu dan ranije, dakle u petak 13. srpnja kada već u 18.00 sati učenici osnovnih škola s područja Poljica započinju svoje natjecanje u pripremanju najboljeg ovogodišnjeg poljičkog soparnika, da bi se iste večeri u 21.00 sat, po svečanom otvorenju ovogodišnje manifestacije, okušali u srazu s najboljim poljičkim meštrovicama i meštrima o’ soparnika. I zato, dobro došli u Kostanje na dane koji čuvaju spomen na ljude i vrijeme kad su Poljica držala do sebe u puno većoj mjeri nego što je to danas slučaj!

Facebook Komentari