Zahtjev Gradskog odbora HDZ Omiš upućen Vladi RH kojim traže gradnju „njihove“ zaobilaznice koja podrazumijeva izgradnju mosta preko Cetine te spoj s cestom Omiš – Gata (Naklice), podjednako je neprihvatljiv Poljičanima i Omišanima. Poljičanima iz razloga što bi im na ionako krhku prometnu infrastrukturu bio natovaren i najveći dio prometa na relaciji Split – Makarska i obratno, pa bi uz prometne gužve u svome dvorištu dobili i značajno onečišćenje okoliša čime bi se srozala kvaliteta življenja u dijelu Srednjih Poljica, a posljedično i obezvrijedila imovina ljudi uzduž prometnice kojom bi danonoćno tutnjala svakovrsna prometala. Uz to bi Poljičani (napose oni iz Donjih Poljica), jednako kao i Omišani, ostali i bez spoja s autocestom kod čvora Blato n/C.

Zato nije bez razloga omiški HDZ i godine 2007. ostao usamljen u svome prijedlogu ovakve trase omiške zaobilaznice s obzirom da su gotovo svi relevantni subjekti, kako to i sami priznaju u priloženom obrazloženju (označeno žutim), zdušno izrazili protivljenje izgradnji „njihove“ verzije zaobilaznice (udruga „Omiška stina“, Društvo Poljičana „Sv. Jure“, Udruga za očuvanje sela Zakučac te oporbene stranke u tadašnjem omiškom Gradskom vijeću).

Bez namjere da politiziramo ovaj gorući infrastrukturni problem od životne važnosti za mnoge, a napose za nas Poljičane, Savez za Poljica pozdravlja svako zauzimanje za njegovo rješavanje, a trasu neka odredi struka jer bi nas navijanje za „našu“ ili „njihovu“ trasu još više udaljilo od konačnog rješenja sukladno poslovici ‘zavadi, pa vladaj’.

Zato još jednom podsjećamo na nedavni zahtjev naše udruge upućen nadležnima – http://poljica.hr/kaos-kolaps-blokada-zastoj-kolone/ – da se u najkraćem mogućem roku priredi stručni okrugli stol u Omišu kako bi kompetentni ljudi, ‘ni po babi ni po stričevima!’, iznašli optimalna rješenja i napokon skinuli ovu prometnu omču s poljičkoga vrata zbog čega pate ne samo cijela Poljica nego i Omiš, Split i veći dio SD županije, ali i cijela Hrvatska uključivo i hrvatski turizam.

Facebook Komentari