Službena stranica SZP
21312 Podstrana | Strožanačka cesta 20
091 544 33 03
17 velj., 2024 155 Pregleda

SAMO ZAJEDNIŠTVOM MOŽEMO DO BOLJIH PROMETNIH RJEŠENJA

Inicijativa Udruge zagrebačkih Poljičana “Sveti Jure” da se poljičkim nazivljem i nacionalnim znamenjem počaste pojedini objekti cestovne infrastrukture u sklopu Omiške obilaznice u cilju afirmacije “povijesne, kulturne i duhovne baštine Poljica” (vidi http://poljica.hr/wp-content/uploads/2024/02/POLJICKA-INICIJATIVA-MOST-POLJICKE-KNEZEVINE-I-TUNEL-POLJICA.pdf), potakla nas je na još jedno podsjećanje javnosti kako spomenuta obilaznica, onako kako je zamišljena, ne donosi nikome dobra kako god je ‘krstili’ osim, vjerojatno, izvođačima radova. 

 

Zašto je tome tako znaju odgovorni u Hrvatskim cestama d.o.o. ali da tako nije moralo biti, znamo mi i drugi koji sve pomno prate i promišljaju. Zašto HC d.o.o. kao investitor ustrajavaju na provedbi loših prometnih rješenja tek slutimo, dok spoznaje i saznanja dok kojih teškom mukom dolazimo zbog izostanka komunikacije s odgovornima revno podastiremo javnosti na uvid, a napose onima kojih se to najviše tiče – našim sugrađanima od kojih je većina odavno izgubila nadu da stvari mogu biti bolje. 

 

I zato je, eto, uvodno spomenuta inicijativa zagrebačkih Poljičana ipak dobrodošla makar je tek uvjetno podržavamo jer nas je ponukala da se iznova trgnemo iz beznađa i još jednom apeliramo na zajedništvo u potrazi za boljim prometnim rješenjima dok se još može kako bi nam barem savjest ostala čista krenu li stvari po zlu. 

 

O razlozima uvjetne podrške i o svemu što nevalja u spomenutim prometnim rješenjima te što nam je činiti da Poljicima ali i Gradu Omišu i cijeloj splitskoj urbanoj aglomeraciji bude bolje pročitajte u priloženome dokumentu Saveza za Poljica u kojemu je sve potanko objašnjeno (vidi Stajalište Saveza za Poljica o inicijativi UZP za preimenovanje pojedinih objekata Omiške obilaznice).

05 velj., 2024 338 Pregleda

Sažetak o svečanosti “POLJIČICA – NACIONALNO KULTURNO DOBRO”

Upisom u Registar kulturnih dobara RHListu zaštićenih kulturnih dobara pod brojem Z-7778 u studenome 2023., poljičko povijesno pismo poljičica dobilo je status nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske. Savez za Poljica kao njegov nositelj (uz Osnovnu školu „Srinjine“), u suradnji s drugim srodnim udrugama, školama i javnim ustanovama s područja povijesnih Poljica i uokolo njih, priredio je tim povodom svečanost pod nazivom „Poljičica – nacionalno kulturno dobro“ u Ilirskome (glagoljaškome) sjemeništu na Priku u Omišu dana 1. veljače 2024.

Uz brojne Poljičanke i Poljičane, žitelje i prijatelje Poljica, svečanosti su nazočili i predstavnici regionalne i lokalne samouprave i njihovih turističkih zajednica, zatim predstavnici pojedinih javnih ustanova te predstavnici suorganizatora i medija, dok je u programu sudjelovalo više kulturno-umjetničkih udruga s područja Poljica, uzvanika i gostiju među kojima i dr. sc. Mateo Žagar, hrvatski akademik i profesor na Katedri za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Filozofskoga fakulteta u Zagrebu koji je održao prigodno predavanje o važnosti poljičice ili poljičke azbukvice.

Istim povodom Savez za Poljica priredio je i prigodnu brošuru naslova „Poljičica – nacionalno kulturno dobro“. Nije izostao ni zajednički domjenak u duhu tradicionalnog poljičkog gostoprimstva. 

Dojmove o onome što se u poljičkome hramu kulture na Priku moglo vidjeti i čuti možda je najbolje sažeo akademik Žagar u svojoj fb-objavi u kojoj piše, citiramo, kako je “nevjerojatno s kolikom se predanosti poljički puk identificira sa svojom tradicijom, bez patetike, s radnim ponosom” te da je “nezamjenjiv osjećaj kad vidiš da ti struka pulsira i kad nije mrtvo slovo na papiru što najbolje ilustrira priloženi video nakon kojega će”, tvrdi akademik, “svakome sve biti jasno”: Marija Prelas: ojkavica (treskavica) na temu poljičice

 

Želite li saznati više o poljičici kao kulturnome dobru i svečanosti održanoj tim povodom, upućujemo Vas na poveznice u nastavku:

Rješenje o upisu poljičice u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske

Poljičica dobila status zaštićenog kulturnog dobra (Slobodna Dalmacija od 6. siječnja 2024.)

Poljičica – nacionalno kulturno dobro (prigodna brošura o poljičici)

Poljičica dobila status nematerijalnog kulturnog dobra (SD_6.1.2024.)

Poljičica bi trebala biti izborni školski predmet_1. dio (SD_1.2.2024.)

Poljičica bi trebala biti izborni školski predmet_2. dio (Slobodna Dalmacija_1.2.2024.)

Poljica zaslužuju priznanje kao povijesna regija (Slobodna Dalmacija_2.2.2024.) 

Poljičica ujedinila Poljičane (portal Dalmacija danas 2. veljače 2024.)

Poljička fešta (fb-objava Staroslavenskoga instituta od 2. veljače 2024.)

 

 

04 velj., 2024 106 Pregleda

“HOĆEMO NOVU CESTU!”

“Hoćemo novu cestu!” – spontano i vjerojatno nesvjesno tugarska djeca izrekla su jedini ispravan stav tijekom današnjega polusatnoga prosvjeda dvijestotinjak mještana Tugara protiv preusmjeravanja prometa s Jadranske magistrale iz smjera Makarske novom omiškom zaobilaznicom koja čeka ‘svečano’ otvorenje na neuvjetnu županijsku cestu, a zapravo ulicu, koja Naklice i Tugare preko Srinjina i Žrnovnice povezuje sa Strožancem odnosno Splitom. Naime, svako drugo ‘alternativno’ rješenje samo pogoduje novoj odgodi početka gradnje brze ceste Stobreč-Omiš stvarajući uz to nove probleme u prometu i tamo gdje ih dosad nije bilo. Izlike investitora da nema novca za izgradnju lokalnih zaobilaznica spomenutih naselja nisu prihvatljive zato što su ljudski životi vrijedniji od svega. I zato spomenuto preusmjeravanje prometa na neuvjetnu cestovnu infrastrukturu Srednjih Poljica treba biti odloženo dok se ne osiguraju preduvjeti za njegovo sigurno odvijanje.

Više o prosvjedu Tugarana

pročitajte na portalima Dalmacija danas, N1 i Indeks te u Slobodnoj Dalmaciji u broju od 4. veljače 2024.

https://www.dalmacijadanas.hr/tugarani-izasli-na-cestu-najavili-veliki-prosvjed-na-dan-otvaranja-mosta-preko-cetine-dosta-nam-je-laznih-obecanja-promet-s-magistrale-preusmjeravaju-na-seoski-put-kupuje-vrijeme-jedino-rjesenje/?fbclid=IwAR1_bTMmakcsg6I-nHguxdTjlMWBADI0v4toC4h4-FKVrRx179aeu5oj11g

https://n1info.hr/vijesti/prosvjed-u-tugarama-zelimo-cestu-normalne-sir/

https://www.index.hr/vijesti/clanak/mjestani-tugara-prosvjedovali-traze-obnovu-ceste-strahujemo-za-svoju-djecu/2535261.aspx?fbclid=IwAR2_QlQ3Courm3kxl6y84rYkPM92NKbU_ZuQrV6gN8nklQTbk-t32trdkVs

02 velj., 2024 406 Pregleda

ZAHVALA SUORGANIZATORIMA SVEČANOSTI NA PRIKU

Nastavno na naslov priloga objavljenog na posljednjoj stranici današnje Slobodne Dalmacije odavno tvrdimo kako Poljica zaslužuju biti priznata povijesnom regijom! Ako se tko pita zašto, u najkraćemu – zato što su Poljica nacionalno kulturno dobro sama po sebi!

Priznanje, međutim, zaslužuju i svi oni koji su utkali svoj trud, vrijeme, znanje i materijalna dobra u pripremu i realizaciju svečanosti u povodu proglašenja poljičice kulturnim dobrom Republike Hrvatske i to puno više njih nego što ih spomenuti novinski prilog spominje. To se u prvome redu odnosi na suorganizatore ove nezaboravne večeri održane sinoć u hramu poljičke kulture, Ilirskome (glagoljaškome) sjemeništu na Priku u Omišu, pa ih spomenimo još jednom:

OŠ „Srinjine, OŠ „1. listopada 1942.“ – Čišla, OŠ „Gornja Poljica“ – Srijane, OŠ „Jesenice“ – Dugi Rat, OŠ „Strožanac“, OŠ „Dugopolje“, OŠ „Josip Pupačić“ – Omiš, OŠ „Šestanovac“, OŠ „Trilj“, OŠ „Žrnovnica“, SŠ „Jure Kaštelan“ – Omiš, Klapa Pasika, Pučki pivači Tugare, KUU „Mosor“, Društvo Poljičana “Sv. Jure”, KUD “Dalmacija”, KUD „Gornja Poljica“, KUD „Mile Gojsalić“, KUD „Srijane“, HKUD „Kostanje“, Poljička likovna udruga “Krug”, Povijesni muzej Poljica, Udruga „Cvit Srinjina“, Udruga „Jesenice“, Udruga zagrebačkih Poljičana “Sveti Jure”, Zavičajna kuća Gornjih Poljica, Poljički dekanat, Ogranak Matice hrvatske u Podstrani i Centar za kulturu Omiš kojima naša udruga Savez za Poljica zahvaljuje na suradnji.

Naročitu zahvalnost iskazujemo kolegama i suradnicima s područja Poljica koji poljičicu ili poljičku azbukvicu čitaju i pišu te neumorno rade na proučavanju i afirmaciji arhivske baštine Poljica među kojima su Josip Bepo Novaković, Damir Vladušić, Jurica Matijević, Ivica Čotić, Mate Gojsalić, Nikša Tomić i Hrvatka Čović ali i mnogima nespomentima zato što smo sigurni da popis ovime nije ni približno iscrpljen.

31 sij., 2024 98 Pregleda

POZIVNICA NA SLAVLJE POLJIČICE KAO KULTURNOGA DOBRA

Poljičica ili poljička azbukvica je materinje pismo nebrojenih naraštaja Poljičanki i Poljičana u dugom vremenskom razdoblju od 11. do 20. stoljeća te službeno pismo nekoć slavne Poljičke knežije koja je na nemirnoj povijesnoj razmeđi Istoka i Zapada potrajala punih šest stoljeća.

 

Proglašenje poljičice nacionalnim kulturnim dobrom priznanje je, dakle, opstojnosti poljičkoga identiteta i to ne samo u povijesnome kontekstu nego i u sadašnjosti s obzirom na bolnu činjenicu da su Poljica, zapravo, administrativno nepostojeća i to gotovo punih osam desetljeća.

Stoga je sutrašnja svečanost lijepa prilika da svijetu pokažemo kako su barem Poljičani postojeći, a s nama i u nama i naša Poljica.

Dobro došli!

20 sij., 2024 280 Pregleda

HRVATSKE CESTE D.O.O. – VRIME JE!

Osvanuti najavom na naslovnici vodećeg dnevnog lista u Dalmaciji u istome danu kad je glavna vijest da je Ivan Perišić (napokon) u Hajduku i kad prostora za druge vijesti nema, jamstvo je da je tema doista vrijedna pozornosti. A koliko je vrijedna najbolje znaju oni koji su dobar dio života proveli u prometnim kolonama između Stobreča i Grljevca i dalje prema Omišu čekajući da Hrvatske ceste d.o.o. napokon prijeđu s obećanja na djela i suvremenom brzom cestom povežu Split sa Omišem.  

O tome su, na zamolbu Slobodne Dalmacije, svoja razmišljanja iznijeli Ivan Vulić i Ante Mekinić, članovi Saveza za Poljica koji godinama ispisuju mrežne stranice naše udruge na ovu i srodne teme nastojeći potaknuti lokalnu zajednicu na zajednički istup u ostvarivanju prava na bolju prometnu infrastrukturu.  

Stoga i ovom prilikom apeliramo: Hrvatske ceste d.o.o. – vrime je!  

Više u priloženoj reportaži SD u broju od 20. siječnja 2024.    

09 sij., 2024 196 Pregleda

ŽILA KUCAVICA I UGRUŠAK

Ako je Primorsko-goranska županija ‘žila kucavica’ Hrvatske, kako reče predsjednik Vlade RH Andrej Plenković na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Novog Vinodolskog održanoj 8. siječnja 2024. u povodu Dana grada i obljetnice Vinodolskog zakonika, znači li to da je Splitsko-dalmatinska županija, s obzirom na ulaganja u prometnu infrastrukturu jedne i druge županije, ugrušak Hrvatske? 

 

Naravno da ne jer kako nam je premijer objasnio, uz izgradnju obilaznice grada slavljenika gradi se i autocesta Križišće – Žuta Lokva koja ne samo što će Novi Vinodolski s četiri i pol tisuće stanovnika učiniti predgrađem Rijeke nego će i upotpuniti mrežu hrvatskih autocesta te bolje povezati Rijeku sa Splitom i tako omogućiti pravi i puni jadransko-jonski cestovni koridor. 

 

Tako smo, eto, iz prve ruke saznali kako će se, zapravo, ulaganjem u Primorsko-goransku prometnu infrastrukturu napokon bolje povezati i Omiš sa Splitom! Do tada ćemo još godinama pičiti novim mostom preko Cetine pa uzduž Poljica ‘moderniziranom’ cestom Alfonsa Pavića.

06 sij., 2024 278 Pregleda

NA DOBRO VAM DOŠLO BOGOJAVLJENJE! I POLJIČICA, NARAVNO!

Premda naša udruga Savez za Poljica zajedno sa suradnicima u projektu još uvijek radi na pripremi prigodne svečanosti kojom ćemo svekolikoj javnosti, a napose poljičkoj, nastojati ukazati na važnost zaštite i izučavanja poljičice u kontekstu opstojnosti poljičkoga identiteta i budućega razvoja Poljica, naš kolega Ivan Ugrin nije odolio izazovu da u duhu današnjega blagdana javnosti podari vijest o poljičici kao najnovijemu kulturnome dobru Poljica i Lijepe naše. Ivanu zahvaljujemo, a svima vama čestitamo današnji blagdan po starinsku: Na dobro vam došlo Bogojavljenje! I poljičica, naravno!

04 sij., 2024 210 Pregleda

BRZE CESTE SPLIT-OMIŠ NEMA NITI U HDZ-OVIM SNOVIMA!

Usprkos neviđenom zauzimanju Splitsko-dalmatinskog župana te gradonačelnikȃ Splita i Omiša i načelnikȃ Podstrane i Dugog Rata za prioritetnu izgradnju brze ceste Split-Omiš za koju Hrvatske ceste d.o.o. desetljećima tvrde da je prioritet svih cestovnih prioriteta u Hrvatskoj, ove nedosanjane prometnice nema niti u HDZ-ovim predizbornim snovima što najbolje govori koliko im je zapravo stalo do stanovnika Urbane aglomeracije Splita i njihovih životnih potreba i interesa!
 
Stoga nam preostaje tek ufanje da će se onaj batrljak od Omiške zaobilaznice u bližoj budućnosti ‘protegnuti’ do Dugog Rata iako bi, s obzirom na to kako je u projektima isplaniran, bolje bilo da ni do toga ne dođe.
03 sij., 2024 144 Pregleda

MARIJA PRELAS – NEUMORNA PROMOTORICA POLJICA

Ako Poljica, ili barem Gornja Poljica, zamislimo kao kulturno-povijesni muzej na otvorenome, onda je njegov vjerodostojni kustos i promotor Marija Prelas rođ. Tadinac (83) iz srijanskoga zaseoka Radovići. Tkogod je imao sreću barem nakratko podijeliti s njom radost druženja, napojio je dušu i nahranio čula jer ova pastirica, stopanjica, folklorašica, supruga, majka, baka i prabaka podjednako dobro ojka, pripovida, recitira i pripravlja autohtone zavičajne delicije, a napose čuveni poljički zeljenik. Zbog toga je gospođa Marija neizostavan dionik svih manifestacija i događaja koji išću svjedočanstva o prebogatoj baštini nekoć slavne Poljičke knežije. Ukratko, Marija Prelas živuće je kulturno dobro Poljica i Lijepe naše.

Evo priče iz pera Rade Popadića: https://www.dalmacijadanas.hr/pecat-od-vrimena-storija-o-plisnacu-ii-na-kominu-kod-marije-prelas-u-srijanima-spremila-nam-je-titus-i-ispricala-nevjerojatnu-pricu-svoga-djetinjstva/?fbclid=IwAR3DPe6yg7JxK79tVXDWdOlbjGAGc4AChqVRI2FPh1yT1fNIONTzG8VjtO8