Službena stranica SZP
21312 Podstrana | Strožanačka cesta 20
091 544 33 03
12 lis., 2019 96 Pregleda

U SPOMEN NA HRVATSKOGA BRANITELJA IVU BANA

U subotu, 12. listopada 2019. s početkom u 10.30 sati, u središtu Tugara na Dočinama svečano je otkriveno spomen-obilježje poginulom hrvatskom branitelju Ivi Banu (1964. – 1991.). Prigodnu svečanost otvorio je predsjednik udruge “Ivo Ban” Ivan Velić, a o liku i djelu pokojnika besjedili su još dopredsjednik Dragan Petričević i tajnik udruge Dragan Mandić. Na okolnosti pogibije Ive Bana emotivnim govorom osvrnuo se predstavnik Pakraca, grada na čijem području je našega branitelja zatekla zla sudbina. Potom je tugarski župnik don Marinko Jurišin blagoslovio spomenik, a uz taktove državne himne spomen-ploču su zajedno otkrile supruga i kći pokojnog branitelja.

Svečana misa za pokojnika kojoj je nazočila njegova obitelj s najbližom rodbinom, ali i mnoštvo sumještana, suboraca i predstavnika lokalne vlasti održana je odmah po otkrivanju spomen-obilježja na otvorenome ispod stoljetnoga hrasta uz prikladne liturgijske pjesme Pučkih pjevača Tugare i župnog crkvenog zbora . Po završetku je priređen prigodni domjenak za sve nazočne. Kompletnu organizaciju ove tužne svečanosti koja ponosito simbolizira tugarski i poljički doprinos pobjedi u Domovinskom ratu, od ideje do realizacije spomen-obilježja te svečanog otvorenja istog, ostvarila je udruga “Ivo Ban”. (Izvješće i foto: Žarko Ban)
27 ruj., 2019 51 Pregleda

DA JE NA JEDNOME MJESTU IZLOŽITI SVE ŠTO JE OD POLJICA PREOSTALO…

Uz članak iz današnje Slobodne Dalmacije o Poljičkome statutu, na slici desno je faksimil prve stranice prijepisa Statuta iz 1785. Da Poljica imaju svoj suvremeni interpretacijski centar, ovaj i mnogi drugi prijepisi Poljičkog statuta, uz nebrojene druge artefakte iz poljičke prošlosti, bili bi u njemu izloženi i dostupni javnosti. No kako Poljica, nažalost, već odavno ne postoje, i najvrijednije poljičke memorabilije tj. sve ono što je pamćenja vrijedno, ili kupi prašinu po raznim depoima, ili propada, ili je već odavno uništeno i otuđeno. Drugim riječima, današnji Poljičani kao ni drugi žitelji Poljica gotovo nikakve koristi nemaju od toga što preostalo poljičko kulturno i povijesno blago leži pohranjeno u skrovitim vitrinama raznih ustanova diljem Hrvatske ili, što je još i gore, propada zato što je pohranjeno u neuvjetnim privatnim kućnim spremištima.

Bože moj, da je većinu onoga što je svim nevoljama usprkos preostalo sakupiti, stručno obraditi i izložiti na jednome mjestu u našim Poljicima, kakva bi to samo kulturološka atrakcija bila za domaći i furešti svit!?

25 ruj., 2019 182 Pregleda

GODIŠNJA NAGRADA ZA ZNANOST DR. SC. HRVOJU MIHANOVIĆU

S radošću i neskrivenim ponosom prenosimo vijest da je naš Poljičanin iz Sitnoga i član Nadzornog odbora Saveza za Poljica dr. sc. Hrvoje Mihanović, znanstveni savjetnik u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, nagrađen godišnjom nagradom za, citiramo, značajno znanstveno dostignuće u području prirodnih znanosti, polje geofizika, grana fizička oceanografija, za analizu stvaranja guste vode i njezine razmjere između jadranskih bazena. U 2018. godini, navodi se pored ostaloga u obrazloženju nagrade, dr. sc. Mihanović je svoje rezultate objavio u osam znanstvenih članaka u kojima je pozornost bila usmjerena na fizičke procese u moru te na relevantnost tih procesa za biokemijske pojave zbog čega su bitno promijenjeni nazori o zimskoj dinamici Jadranskoga mora.

Čestitamo kolegi i prijatelju Hrvoju, njegovoj obitelji, a napose roditeljima!

Detaljnije na Dalmacija Danas: www.dalmacijadanas.hr/poznata-imena-31-najboljeg-znanstvenika-u-hrvatskoj-boje-splita-brane-ivica-puljak-i-hrvoje-mihanovic

24 ruj., 2019 62 Pregleda

SAMO TRI ILI ČAK TRI?

Da li je brojka od tri (3) mještanina Krila Jesenica koja su se, prema pisanju SD, pridružila velikoj eko-akciji čišćenja kriljanskog podmorja velika ili mala, prosudite sami. Nama se čini velikom pretpostavimo li da je more mnogima još uvijek ponajprije besplatan deponij, pa je u tom slučaju doista besmisleno prvo bacati smeće u more, a potom ga vaditi i to još roneći! Jer da nije tako malo tko bi se usudio onečišćavati more od kojega navodno mnogi žive i za koje mnogi žive. E sad, znači li to da se jedino trojka iz naslova suzdržala od bacanja otpada u more ili su pak oni jedini u Krilu kojima je naknadno proradila savjest, ne znamo.
 
Bilo kako bilo, ovaj pomalo šaljivi komentar tragikomičnim je do kraja učinio lokalno nadležni Mjesni odbor izjavom u kojoj tvrde da njih nitko nije (po)zvao na akciju čišćenja i da su o njoj saznali tek iz medija. Zato smo mišljenja da su nadobudni volonteri koji su im nenajavljeno i pred nosom pokupili čak 32 kubika smeća još i dobro prošli jer lako je moguće da je ovom akcijom čišćenja nečiji pokušaj zatrpavanja mora ostao uzaludan.
22 ruj., 2019 46 Pregleda

TURISTIČKA ZAJEDNICA POLJICA

Ono što Savez za Poljica već duže vrijeme zagovara i predlaže za Poljica, upravo se dogodilo na otoku Hvaru – udruživanjem više lokalnih turističkih zajednica osnovana je jedna zajednička koja će Hvar promovirati kao jedinstvenu turističku destinaciju.

Iz istoga razloga to isto je potrebno što prije učiniti i na području Poljica i to ne samo zbog očuvanja spomena na nekoć slavnu poljičku knežiju i spriječavanja daljnjeg propadanja politički i teritorijalno rastrojenih Poljica nego i još više zbog očuvanja i optimalnog korištenja brojnih resursa i potencijala kojima ovaj prostor obiluje, a postojeće Poljicima nadležne turističke zajednice istovremeno oskudijevaju.

Podsjetimo, za pojedine dijelove Poljica nadležne su turističke zajednice gradova Omiša, Splita i Trilja te općina Dugi Rat, Podstrana, Dugopolje i Šestanovac koje bi i same profitirale osnivanjem zajedničke turističke zajednice za cijela Poljica i promoviranjem brenda ‘Republika Poljica’ kao jedinstvenog turističkog proizvoda u svjetskim razmjerima.

Zainteresiranima Savez za Poljica nudi svoja razmatranja ove teme s nizom konkretnih i razrađenih prijedloga koji čekaju realizaciju.

https://radio.hrt.hr/radio-split/clanak/osnovana-turisticka-zajednica-otoka-hvara/208923/

14 ruj., 2019 112 Pregleda

POLJIČKA ’VEZA’

S jučerašnje svečanosti u Udbini: dobitnik “Mile Gojsalić” za 2015. umirovljeni general-pukovnik HV Ante Gotovina i član naše udruge pukovnik HV Andrija Mihanović, Poljičanin iz Sitnoga, jedan od zaslužnih za uspješno otvorenje Središta za razvoj vođa „Marko Babić” smještenog u vojarni “Josip Jović” u Udbini. Čestitamo!

10 ruj., 2019 101 Pregleda

DI STE BILI KAD JE GRMILO?

Di ste bili u ožujku 2010. kad je na javnoj raspravi bila Studija o utjecaju na okoliš vjetroelektrane „Kom-Orjak-Greda”? – mogli bismo s današnjom pameću i novostečenim iskustvima priupitati mještane Seoca, ali i većega dijela Srednjih i Gornjih Poljica čija je kvaliteta življenja, ali i vrijednost okoliša izgradnjom ovih čeličnih grdosija nepovratno narušena. Isto pitanje moći ćemo danas-sutra postaviti i žiteljima Donjih i Srednjih Poljica koje također nije zanimala javna rasprava o Studiji utjecaja na okoliš državne ceste D8 od čvora TTTS do mosta „Cetina“ u Omišu održana u studenome prošle godine u Dugome Ratu. U oba navedena slučaja valja odati priznanje pojedincima koji su iskazali potrebno zanimanje i učinili što su mogli da se štetne posljedice barem umanje ako se već spriječiti ne mogu kao što to danas pokušavaju učiniti Mjesni odbor Seoca i omiški gradski vjećnik Denis Dujmović kojima izražavamo punu podršku sa željom da uspiju vratiti mir u svoje mjesto.

Stoga se naslov ovog priloga „Di ste bili kad je grmilo?“ odnosi na sva Poljica i sve Poljičane i žitelje Poljica jer dok god jedni drugima ne priskočimo u nevolji i ne iskažemo međusobnu solidarnost djelima, pojedini djelovi Poljica, a posljedično i Poljica u cjelini bit će žrtva kapitala i nebrige onih kojima nije stalo ni do nas ni do Poljica nego samo do gologa profita i svojih sebičnih interesa. Možda bi stoga bila dobrodošla jedna javna tribina u organizaciji MO Seoca na kojoj bi sva Poljica imala priliku iskazati ne samo svoju potporu Selačanima u njihovim nastojanjima da sačuvaju pravo na zdrav i dostojanstven život nego i odaslati poruku svim sadašnjim i budućim ‘dobročiniteljima’ i ‘dušebrižnicima’ da bez poštenih namjera u Poljica ne dolaze!

Što se Saveza za Poljica tiče, mi smo za obranu našeg zajedničkog poljičkoga doma uvijek spremni.

26 kol., 2019 95 Pregleda

JAVNA RASPRAVA O CETINI

Ljetnim bonacama usprkos, pluralizam interesa Cetinu svakim danom čini sve ‘uzburkanijom’ što u konačnici i nije loše jer najmanje zdrave i poželjne su ustajale iliti močvarne vode. No upravo zbog velike važnosti Cetine kao biološkog, gospodarskog i turističkog resursa koja žiteljima uzduž njenih obala i život znači, možda je sazreo trenutak da se umjesto sukobljavanja pojedinih dionika oko perifernih stvari kao što je naplata rente po gostu koji dolazi na rafting održi JAVNA TRIBINA i/ili STRUČNI OKRUGLI STOL posvećen Cetini u najširem smislu koji bi okupio sve zainteresirane subjekte s ciljem iznalaženja optimalnih i dugoročno održivih rješenja po svim važnim pitanjima.

U tom kontekstu domicilno stanovništvo bi zasigurno imalo što reći i predložiti, a napose oni koji na bilo koji način žive od voda Cetine. Među najpozvanijima su svakako građanske inicijative i udruge poput Braniteljske zadruge „Zamosorje“ pa bi možda baš oni zbog iskazanoga zanimanja za ovu kršku ljepoticu, u suradnji s Javnom ustanovom „Krš i more“ i uz potporu Cetini ‘nadležnih’ jedinica lokalne samouprave, mogli biti inicijatori jednog takvog okupljanja pod nazivom ŠTO JE NAMA CETINA? I to, što prije to bolje jer gotovo svakodnevno se množe primjeri štetnog ili nelegalnog iskorištavanja ovog prirodnog dobra.

24 kol., 2019 312 Pregleda

INŽ. IVAN VULIĆ O NAJNOVIJOJ AFERI U HRVATSKIM CESTAMA

Nastavno na najnoviju aferu u državnoj tvrtki Hrvatske ceste d.o.o. koja izravno pogađa interese žitelja Poljica (naravno, i cijele SD županije te ostalih dijelova Hrvatske), obratio nam se svojim komentarom dipl. ing. građ. Ivan Vulić, čovjek s dugogodišnjim iskustvom u cestogradnji koji o prometnim problemima koji tište žitelje splitske aglomeracije vjerojatno sam zna više od svih preostalih stručnjaka u spomenutoj tvrtki zajedno. Stoga njegov osvrt prenosimo u cjelosti.

_________________

Duže od dva desetljeća, što osobno, a što preko raznih udruga, obraćao sam se Hrvatskim cestama d.o.o. i svim predsjednicima Uprave društva (Boban, Kos, Krleža, Krešić, Škorić), te direktorima građenja (Majić, Dragovan), ali i Vladi RH, Ministarstvu MPI RH, SD županiji, gradovima i općinama ukazujući na probleme i propuste, ali uvijek s konkretnim prijedlozima rješenja prometnih problema splitske aglomeracije, poglavito dionice brze ceste Stobreč-Omiš i ‘omiškog prometnog čvora’ kojega je zaobilaznica Omiša samo jedan segment. Međutim, svi moji pokušaji da dobronamjerno, a usudio bih se reći i stručno, ukažem na poteškoće i moguće načine njihova rješavanja ostala su bez ikakvog odgovora, pa čak i onog kurtoazne naravi. Ignorirajući sve konstruktivne primjedbe, Hrvatske ceste godinama tvrdoglavo provode svoje pogubne zamisli koje pomalo dolaze na naplatu, a što očituje ne samo stanje na terenu nego i najnoviji događaji unutar tvrtke. Afere u Hrvatskim cestama kojima upravo svjedočimo daju mi za pravo da iznesem neka svoja osobna viđenja. Pa krenimo redom:

 

  1. Pored svih prometnih problema u državi, a poglavito u našoj splitskoj aglomeraciji koja u mnogočemu drži neslavne rekorde, Hrvatske ceste d.o.o. bave se same sobom, a to je najgora kletva koja nekoga može zadesiti posebno iz razloga što je očigledno da su narušeni ljudski i poslovni odnosi unutar tvrtke.

 

  1. Kako je neposredan povod za nastalu aferu oko načina raspisivanja natječaja i odabira izvođača radova povreda ega vodećih ljudi i njihovih osobnih odnosa i/ili interesa, nameće se pitanje čemu uopće potreba za angažiranjem vanjskih suradnika ako se zna da u HC, protivno svakoj logici, dominiraju stručnjaci ekonomske i pravne struke u odnosu na prometne stručnjake i inženjere svih vrsta.

 

  1. Pa ipak, meritum problema nije u NAČINU provedbe i odabira izvođača radova nego u PREDMETU provedenog natječaja. Stoga po tko zna koji put odgovorno tvrdim da predmet samog natječaja tj. konkretno projektno rješenje na zaobilaznici Omiša koje nam se nameće bez prethodno održane javne i stručne rasprave, NEĆE u konačnici dati očekivane i potrebne prometne rezultate. Ovakvim ‘krnjim rješenjem’ samo se neracionalno troše proračunska sredstva i dragocijeno vrijeme, pa na taj način i ovaj ‘epohalan’ graditeljski poduhvat postaje investicija bez pokrića zbog čega bi u konačnici netko doista morao snositi odgovornost.

 

  1. Upravo zato je podjednako zabrinjavajuća uporna netransparentnost Hrvatskih cesta u raspolaganju i trošenju novca poreznih obveznika što očituje ignoriranje svih primjedbi i zahtjeva koje dolaze od ljudi i organizacija s terena, pa je tako zanemaren i zahtjev 18 poljičkih mjesnih odbora (uključivo i SZP čiji sam član) o sazivanju stručnog okruglog stola na temu prometne infrastrukture na području Poljica, te u više navrata bojkotiran poziv Gradskog vijeća Grada Omiša za sudjelovanje u tematskim sjednicama na istu temu (pa tim više čudi omiška suglasnost na spomenuta prometna rješenja).

 

  1. Samo naprijed navedeno dostatan je razlog za smjenu cijele Uprave Hrvatskih cesta d.o.o. ali i onih struktura unutar tvrtke koje su dovele do ovakvog stanja. Međutim, da se priča ne bi unedogled ponavljala, buduću Upravu treba birati javnim natječajem temeljem stručnih, a ne političkih kompetencija i stranačke podobnosti. Ovdje treba napomenuti da u pitanjima cestovne infrastrukture dominira politika, a ne struka što je pogubno jer su u pitanju ne samo znatna financijska proračunska sredstva nego i dugoročne štetne posljedice po sveukupan razvoj cijelih područja.

 

  1. Od odgovornosti za navedeno stanje nije oslobođeno ni resorno ministarstvo, pa je i njemu potreban odgovarajući preustroj jer su Hrvatske ceste d.o.o. neposredni izvršitelj politike istoga. Naime, zloporabom struke provode se političke zamisli kojima se pogoduje pojedincima i pojedinim skupinama, a ne dugoročnim interesima šire društvene zajednice i države u cjelini.

 

  1. I napokon, i ovim putem iznova dajem do znanja Predsjedniku hrvatske Vlade gospodinu Plenkoviću da u Lijepoj našoj, a pogotovu u ponositim Poljicima, postoje stručni ljudi spremni svojim sebedarjem i bez ikakvoga osobnog profita pomoći prosperitetu svoga kraja, a time i domovine nam Hrvatske, pa bi bio red da ih se barem pristojno sasluša, a potom i uvaži sve ono korisno što predlažu i nude, pa će i afera s dugoročno nesagledivim posljedicama poput uvodno spomenute, biti znatno manje.  

 

U Splitu, 23. kolovoza 2019.

Ivan Vulić dipl. ing. građ.