Službena stranica SZP
21312 Podstrana | Strožanačka cesta 20
091 544 33 03

Riječ dobrodošlice

Poljičanke i Poljičani poštovani, poštovani žitelji i prijatelji Poljica, kolegice i kolege,

obilježavajući radno prvu obljetnicu pokretanja Inicijative za osnivanje saveza za Poljica, doživjeli smo, eto, čast i zadovoljstvo da prvi u povijesti Poljica komuniciramo preko internetske stranice www.poljica.hr što je, zasad, tek simbolična potvrda našeg uvjerenja u mogućnost oživljavanja Poljica kao funkcionalne i skladne cjeline.(...)

Opširnije

Poljica kao suvremena hrvatska povijesna regija

Slika Poljica ‘zagubljenih’ u razdiobi između čak sedam jedinica lokalne samouprave – tri grada (Omiš, Split i Trilj) i četiri općine (Dugi Rat, Podstrana, Dugopolje i Šestanovac) – u kontekstu važećeg upravno-teritorijalnog ustroja Hrvatske, zorno je svjedočanstvo utemeljenosti inicijative Saveza za Poljica u osnivanju za potrebom redefiniranja postojećeg statusa nekoć slavne Poljičke knežije (...)

Opširnije

Savez za Poljica (info)

Što je Savez za Poljica?

Savez za Poljica je udruga građana sa sjedištem u Poljicima čije članove povezuje ljubav prema Poljicima te zajednička misija i vizija razvoja Poljica definirane temeljnim aktima Saveza za Poljica i pozitivnim zakonskim propisima RH.

Članom Saveza za Poljica može biti svaka fizička i pravna osoba koja prihvaća temeljno načelo o prostornoj i razvojnoj cjelovitosti Poljica u granicama nekadašnje Poljičke knežije zapisanima u Poljičkome statutu. Sve ostale razlike među članovima su dobrodošle.

 

  • Misija (članak 7. Statuta):

 Misija Udruge je nekadašnjoj Poljičkoj knežiji vratiti stari sjaj, a Poljičanima i svim ostalim žiteljima Poljica pružiti novu životnu i radnu perspektivu.

 

  • Vizija (članak 8. Statuta):

 Vizija Saveza za Poljica je reafirmacija, ustroj i brendiranje Poljica u statusu suvremene hrvatske povijesne regije ili u nekom drugom, Poljičanima i drugim žiteljima Poljica prihvatljivom obliku, s ciljem očuvanja sveukupnog poljičkog identiteta i stvaranja pretpostavki za očuvanje prostorne i razvojne cjelovitosti Poljica u granicama nekadašnje Poljičke knežije, općine, župe ili republike.

 

  • Način djelovanja (članak 9. Statuta):

Saveza za Poljica svoje djelovanje temelji na demokratskom dijalogu sa svim dionicima poljičkog civilnog društva (javnim, privatnim i građanskim sektorom) te Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave u cilju njihova umrežavanja u jedinstveni proces revitalizacije Poljica kroz društveno (socijalno) poduzetništvo u svrhu unaprijeđenja kvalitete življenja i održivog razvoja, uz puno uvažavanje sveukupnog poljičkog tradicijskog naslijeđa. Na taj način definiraju se i kriteriji za prepoznavanje inicijativa i/ili projekata koje će Savez za Poljica razvijati ili podupirati neovisno o nositeljima realizacije istih.

 

  • Dan Udruge (članak 10. Statuta):

Dan Udruge je 3. lipnja u spomen na održavanje prvog službenog sastanka Inicijative za osnivanje Saveza za Poljica održanog 3. lipnja 2016. u Splitu.

 

  • Moto (članak 11. Statuta):

Moto Udruge je: Sve za Poljica!

 

  • Uprava Saveza za Poljica:

Predsjednik: Ante Mekinić (mob: 091 544 33 03, mail: ante.mekinic@poljica.hr)

Dopredsjednik: Zoran Mihanović (mob: 095 847 75 54, mail: zoran.mihanovic@yahoo.com)

Tajnik: Mislav Gogić (mob: 098 9243 108, mail: mislav.gogic@gmail.com)

Zadruga Magistra (info)

Što je Zadruga Magistra?

Magistra je zadruga koja djeluje pri Savezu za Poljica čiji pojedini članovi su ujedno i njeni osnivači. Magistra je registrirana 2007. kao zadruga za intelektualne usluge i prva je, a moguće i jedina zadruga te vrste u Hrvatskoj.  

Zadruga je otvorena svima kojima je stalo do gospodarskog i društvenog prosperiteta Poljica i koji, naravno, prihvaćaju Pravila zadruge kao temeljni akt kojim članovi udruženi u Zadrugu uređuju svoje odnose te sva ostala prava i obaveze.(...)

Opširnije