Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i supokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, Splitsko-dalmatinske županije i Grada Omiša, u terminu od 13. do 15. srpnja 2017. u Kostanju na trgu pred crkvom sv. Mihovila, rodnom mjestu legendarne poljičke junakinje Mile Gojsalić, održani su jubilarni 15. Dani Mile Gojsalić. (cjelovit program – u privitku)

 

Svečano otvorenje

Svečanom otvorenju manifestacije u petak 13. srpnja nazočili su brojni gosti i uzvanici među kojima i laureati iz minulih godina. Po izvođenju državne himne Lijepa naša domovino i neslužbene poljičke Poljičani poštovani koje su otpjevale domaće klape Pasika i Konistra (ž) te Dječji zbor Kostanje, u ime organizatora KUD-a »Mile Gojsalić« i suorganizatora klape Pasika, HKUD-a »Kostanje«, Mjesnog odbora Kostanje i Župnog ureda Kostanje te brojnih mještana i drugih Poljičana i prijatelja Poljica, okupljene je pozdravio programski urednik Dana Mile Gojsalić Ante Mekinić prigodno se osvrnuvši na učinjeno u proteklih desetljeće i pol zahvalivši naposlijetku svima koji su, kako reče, »barem dijelić sebe utkali u ovaj naš ponos nadaleko prepoznatljiv pod nazivom – Dani Mile Gojsalić«. (cjelovit osvrt na 15 godina DMG – u privitku)

Čestitke na impozatnim ostvarenjima i želje za još većim uspjesima u budućnosti uputili su Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i zamjenik gradonačelnika Omiša Ivan Bartulović, a voditeljica programa Snježana Šulenta pročitala je i pozdravno pismo Predsjednice RH.

Protokolarni dio programa okončan je izvedbom Ode zemlji, završne arije iz opere Mile Gojsalića Jakova Gotovca, koju je nadahnuto otpjevala sopranistica Marija Buzdovačić uz klavirsku pratnju Ivane Franceschi, a uz završne taktove svečane pjesme ove manifestacije najbolja ovogodišnja učenica područne škole »1. listopada 1942.« Iva Tičinović podigla je i svečanu zastavu te jubilarne 15. Dane Mile Gojsalić proglasila otvorenim.

U nastavku programa brojni posjetitelji uživali su u bogatoj folklornoj ponudi KUD-a »Dalmacija« iz Dugog Rata koje ove godine slavi 50. obljetnicu svoga postojanja.

 

Večer soparnika

Drugog programskog dana, u subotu 14. srpnja, održana je 13. Večer soparnika u kojoj je drugu godinu zaredom pobijedila Davorka Zeljković iz Trnbusa osvojivši tako i svoju treću zlatnu »Poljičanku sa soparnikom«. Drugo i treće mjesto pripalo je Aniti i Dragi Tomiću iz Trnbusa odnosno Anki Mandić iz Tugara.

U posebnoj kategoriji, u natjecanju su prvi put sudjelovale i ekipe osnovnih škola s područja Poljica (OŠ »Gornja Poljica« – Srijane, OŠ »Srinjine« – Srinjine, OŠ »1. Listopada 1942.« – Čišla i Područna škola »1. Listopada 1942.« – Kostanje) koje su soparnike pripremale uživo pod paskom svojih mentora, ali i članova Ocjenjivačkog suda s obzirom da se rad učenika dodatno valorizirao. Pobjednička »Poljičanka sa soparnikom« i prijelazna sinija s ugraviranim nazivom pobjednika pripala je OŠ »Gornja Poljica« iz Srijana s mentoricom Davorkom Zeljković, no zasluge za zoran prikaz tvrdnje da u Poljicima soparnik na mlađima ostaje podjednako pripadaju svim sudionicima kojima organizator zahvaljuje na odazivu.

Pa ipak, najveća vrijednost ove programske večeri koju je suvereno vodio Joško Bonaći, ogledala se u iznimnom odazivu posjetitelja na nagradnu lutriju humanitarnog karaktera kojom se organizator priključio humanitarnoj akciji pod nazivom »Svi za Antu« koju su još prošle godine pokrenuli sumještani nesretno stradalog mladića Ante Bulića iz Tugara kako bi prikupili sredstva za njegovu rehabilitaciju i oporavak. Iako je obitelj Bulić i ovom prilikom uputila izraze zahvalnosti svima na dosad pruženoj potpori te svakodnevnim izrazima razumijevanja, suosjećanja i ljubavi, čini se, međutim, da veću zahvalnost dugujemo mi njima zbog empatije koju je ova hrabra obitelj na jedan poseban način pobudila u našim srcima što je najbolje očitovala skupina kostanjskih djevojaka koja se samoorganizirala i na prodaju ponudila obilje raznovrsnih slastica vlastite izrade namijenivši sav prihod fondu za Antino ozdravljenje. Podjednako vrijedne spomena su i donacije više soparnika te bakrorez Gospe Sinjske istim povodom i svrhom. (više o humanitarnoj akciji na http://poljica.hr/humanitarna-akcija-poljica-za-antino-ozdravljenje/)

 

Klapska pripovid o Mili Gojsalić i Poljicima

Trećeg i završnog programskog dana jubilarnih 15. Dana Mile Gojsalić, brojni domaći i strani posjetitelji uživali su u istinskom klapskom slavlju pod nazivom Pripovid o Dalmaciji u kojem se slavilo iskonsko klapsko pjevanje i pripovidalo o legendarnoj poljičkoj junakinji rodom iz Kostanja – Mili Gojsalić. (dijelovi konferanse posvećene liku i djelu Mile Gojsalić – u privitku)

U koncertnom programu sudjelovalo je čak 11 klapa – Ankora (ž) iz Podstrane, Cambi i Filip Dević (m) iz Splita, Fjoret (ž) iz Tučepa, Kamen iz Kamena, Kampaneli (mj) iz Donjih Kaštela, Kaše iz Dubrovnika, Konistra (ž) i Pasika iz Kostanja, Stine iz Zagreba i Sveti Mihovil iz Prološca – a premijerno smo čuli i pjesmu Poljička (Di ko nika, tu i obika!) autorskog dvojca A. Mekinić – D. Fio u izvedbi domaće klape Pasika.

Vrhunac večeri bila je dodjela nagrada i priznanja laureatima ovogodišnjih Dana Mile Gojsalić. Tako je Luč Mile Gojsalića za svitlanje kostanjskog imena pripala 80-godišnjem Marku Mandaliniću, umirovljenome školskom domaru, zemljoradniku, crkovinaru i remeti za kojega bi najjednostavnije bilo reći da je dobri duh-zaštitnik Milinog rodnog mjesta i 32-godišnjem supervojniku iz Kostanja Ivi Bašiću koji je u svibnju ove godine u Kninu zavrijedio prestižnu titulu ‘najspremnijeg hrvatskog vojnika’. Plaketa Dana Mile Gojsalić za potporu manifestaciji pripala je KUD-u »Dalmacija« iz Dugog Rata, a najprestižnije kostanjsko priznanje »Mila Gojsalić« za opstojnost identiteta i očuvanje baštine 64-godišnjem mons. Ivanu Baniću iz Donjeg Doca koji je, uz svećenički poziv, dobar dio života posvetio revalorizaciji sveukupne kulturno-povijesne i tradicijske baštine nekoć slavne Poljičke knežije. Njemu je po običaju pripao i pobjednički soparnik Davorke Zeljković. (dijelovi konferanse posvećeni laureatima – u privitku) 

Ovaj jedinstveni koncertni klapski program koji je primjerenom senzibilnošću vodila Snježana Šulenta završio je spektakularnim vatrometom, a druženje izvođača i publike nastavilo se dugo u noć sukladno tradicionalnom i nadaleko poznatom poljičkom gostoprimstvu.

U prilogu pogledajte galeriju fotografija po izboru fotografa Borka Gunjače te popis sponzora i donatora kojima organizator zahvaljuje na potpori kojom podjednako pridonose realizaciji programskih aktivnosti Dana Mile Gojsalić i boljitku šire društvene zajednice.

Facebook Komentari