Na Uskršnji ponedjeljak 17. travnja 2017. u Docu Donjem, Eko etno udruga ‘Gornja Poljica’ priredila je Prvu dječju olimpijadu tradicijskih sportova. U skupinama od prvog do četvrtog i od petog do osmog razreda osnovnih škola s obje strane Cetine, sudjelovalo je oko 60 natjecatelja u šest kategorija i to: skakanje u vrići, utrke karijola, kamena s ramena, utrke s jajima, obaranje ruke i potezanje konopa.

Zajedništvo i prijateljstvo kojemu su okupljeni Poljičani i njihovi gosti svjedočili djelovalo je poput adrenalina na uspavana Gornja Poljica. Pobjednici, ali i oni kojima ovoga puta nije pošlo za rukom zakititi se pobjedničkim medaljama, bili su podjednako ispunjeni radošću. Razigrana djeca istom su energijom bodrila sve natjecatelje neovisno o kraju iz kojega potječu. Zasluge zato pripadaju njihovim voditeljima i roditeljima te mnogobrojnoj rodbini i prijateljima koji su ih podržavali u sportskom i prijateljskom duhu. Time su ostvareni i glavni ciljevi ove manifestacije, a to su – po riječima organizatorice Dijane Kaćunko – osvjestiti djecu o važnosti tjelesne aktivnosti za njihovo zdravlje, o važnosti očuvanja tradicijskih vrijednosti zavičajnog podneblja te o važnosti zajedništva i tolerancije u ponašanju.

Uz natjecateljski, održan je i zabavni program koji je vodila Marija Kaćunko. Olimpijadu su otvorili mladi članovi udruge Eko etno ‘Gornja Poljica’ izvedbom nacionalne himne. U nastavku su članovi KUU ‘Mosor’ iz Gata svojim programom te poljička narodna umjetnica Marija Prelas svojom pjesmom, podsjetili nazočne na slavnu poljičku prošlost. Posebno veselje izazvala je premijerna izvedba predstave o sv. Jurju u izvedbi djece E.E.U.G.P. kao i pjesma Oj Mosore djevojaka iz iste udruge. Svi sudionici nagrađeni su velikim pljeskom i veselim usklicima razdragane publike.

Sve ovo, naravno, ne bi bilo moguće bez srčane potpore mnogih pojedinaca i sponzora među kojima su Grad Omiš, Savez za Poljica u osnivanju, OPG Poljičko imanje, Agencija Cetina Tours, LUJ tisak, Eko usluge d.o.o. i Markam, kojima organizator izražava iskrenu zahvalnost. No svima je zacijelo najveće priznanje i nagrada za uloženi trud ozarena dječja lica ispunjena srećom i veseljem što je zalog da se istim povodom okupimo i dogodine.

Facebook Komentari