Čini se da naše zanimanje za junačka djela bez obzira na žrtvu blijedi srazmjerno protoku vremena, što potvrđuje i današnje obilježavanje stote obljetnice junačke smrti Mate Brničevića (1891. – 1918.) na groblju Sustipan u Jesenicama. I dok Jesenice ne pamte sprovoda kakav je bio 1923. kad su se Matine kosti sahranjivale u rodnu mu grudu, današnji potomci istih za Matinu žrtvu uglavnom ne mare, pa čak ni oni što ih s njime povezuje kruh sa sedam kora. Reklo bi se, o tempora, o mores!

No zato su čast ove postojbine brodara i pomoraca ovoga puta obranili članovi udruga Tvornica i Jesenice predvođeni Anom Brničević i Jurom Tomašem Bajsom, zatim čelnici općine Dugi Rat na čelu s načelnikom Jerkom Roglićem, mjesni župnik don Tomislav Bašić te napose učenici i nastavnici OŠ Jesenice koji su, potpomognuti voditeljicom Ivanom Župa, izveli prigodni program podsjetivši usput svojim poetskim recitalima na drugog velikog Jeseničanina, Dragu Ivaniševića, čiji je jučerašnji rođendan također prošao u tišini.

Malobrojni nazočni štovatelji žrtve Mate Brničevića mogli su tako ipak zadovoljni razići se svojim kućama jer su barem oni najmlađi srcem i dušom odali poštu ovom čestitom i hrabrom čovjeku.  

Facebook Komentari