Na zahtjev investitora „Vjetroelektrane Orjak“ d.o.o. iz Zagreba, Županijska uprava za ceste Split donijela je odluku o zatvaranju dijela županijske ceste Ž6166 (Omiš/D8-Kučiće-Slime-D39) od Pavića mosta do HE Kraljevac u vremenu od 12. rujna 2018. do 4. listopada 2018. kako bi se položio 35 kV kabelski vod od VE Kom-Greda-Orjak do postojeće TS 35/10 kV.

Nije toliki problem što će žitelji i posjetitelji ovoga kraja morati nešto više od tri tjedna (premda se čini i duže s obzirom da u točki VI. Odluke piše da traje do 10. listopada 2018.) voziti zaobilazno preko Kostanja, Blata n/C, Šestanovca i Zadvarja, i nije toliki problem što je spomenuta Odluka dostavljena svima osim mjesnim odborima tj. žiteljima okolnih mjesta koji će najviše trpjeti njene posljedice (vidi pod Dostaviti), koliko je velik problem što ćemo svi mi zajedno zadugo sufinancirati ovu ‘jeftinu’ struju iz obnovljivih izvora dok će profit ubirati netko drugi.

No utješno je što će žitelji ovog dijela Poljica, za razliku od onih koji su ubrali ili će zadugo ubirati svoj ‘zub’, uživati u ‘slici i tonu’ vjetroparka koji već krasi pejzaž kostanjsko-selačke juti i pasika, prostora koji inače uživa čak dvostruku zaštitu kao prirodni resurs od iznimne vrijednosti. Ma ko to more platit?!

Facebook Komentari