Šest općina u Hrvatskoj ima manje od 500 stanovnika, pa tako najmanja općina u Hrvatskoj, Civljane, broji samo 239 žitelja. Najveća općina, Viškovo, ima 14.455 stanovnika. Kad bi se, primjerice, postavio kriterij da općina mora imati barem 5.000 stanovnika, od postojećih 428 općina u Hrvatskoj ostalo bi ih tek 52!

Slično je i sa hrvatskim gradovima kojih ima 128. Najmanji grad je Komiža sa 1.526 stanovnika, a najveći Zagreb sa 790.017 stanovnika. Prema spomenutom kriteriju od 5.000 stanovnika, čak 18 gradova ne bi moglo biti ni općina jer u njima živi manje ljudi od pretpostavljenog cenzusa. Pri tome šest općina ima više od 10.000 stanovnika, dok čak 60 gradova ima manje od 10.000 žitelja.

Što se tiče županija, njih je u Hrvatskoj 20. Najmnogoljudnija je Zagrebačka sa 317.606 stanovnika, a najmanja Požeško-slavonska sa 78.034 stanovnika.

Na prostoru nekoć slavne Poljičke knežije (ne možemo reći u Poljicima jer Poljica u formalnom smislu već desetljećima ne postoje) prema našoj slobodnoj procijeni živi između 25 i 30 tisuća stanovnika, pa je vjerojatno zato Sabor RH u prosincu 1992. procijenio da Poljičana ima previše za općinu i premalo za županiju, a kako je riječ o ruralnom području, nekoć slavnoj knežiji ne pristoji, naravno, ni gradom biti, pa je zakonodavac Poljica jednostavno razdijelio između čak sedam jedinica lokalne samouprave.

Zbog svega navedenog, a napose zbog štetnih posljedica bezrazložnog ‘brisanja’ Poljica s političke mape Hrvatske te zbog potrebe za mirom u ‘kući’, Savez za Poljica smatra da je u postojećim okolnostima optimalno rješenje Poljica proglasiti SUVREMENOM HRVATSKOM POVIJESNOM REGIJOM ili pak nacionalnim povijesnim područjem kako bi se barem stvorile pretpostavke za očuvanje sveukupnog poljičkog identiteta, prostorne i razvojne cjelovitosti Poljica u granicama nekadašnje Poljičke knežije te brendiranja Poljica kao jedinstvene turističke destinacije.

Bilo kako bilo, na Poljičanima i svim ostalim žiteljima Poljica trebala bi biti odluka žele li biti subjekt u odlučivanju o vlastitoj budućnosti i na koji način.

Objavljeno 20. listopada 2017. na FB stranici Saveza za Poljica 

Facebook Komentari