Naglo ‘probuđeni’ žitelji dijela Srednjih i Gornjih Poljica ovih dana u čudu svjedoče izgradnji vjetroparka „Kom-Orjak-Greda“ sa 5 vjetroagregata jedinične snage 2 MW na obroncima Mosora ponad Seoca, u neposrednoj blizini prometnog čvora Blato n/C. Tako će ubuduće i svi posjetitelji Poljica po silasku sa autoceste A1 svjedočiti posljedicama naše ‘pospanosti’, napose godine 2005. kada smo propustili priliku poslužiti se institutom javne rasprave i utjecati na izgradnju ovog energetskog objekta koji izgledom narušava ljepotu poljičkog krajolika i svojim djelovanjem njegovu bioravnotežu s upitnim utjecajem na ponašanje i zdravlje ljudi i životinja, a da Poljičani i žitelji Poljica od toga nemaju ništa.

Poučeni ovim iskustvom ubuduće nikako ne bismo smjeli propuštati javne uvide i rasprave oko strateških razvojnih dokumenata i projekata koji nam ‘kroje’ budućnost jer nema pozvanijih od nas samih da o tome odlučuju. Jedan od takvih razvojnih dokumenata čija izmjena je upravo u tijeku je Prostorni plan uređenja Grada Omiša koji itekako utječe na način i kakvoću života u Poljicima. S obzirom da je spomenutim planom na području Kostanjsko-pograjsko-selačke juti, jednom od najatraktivnijih i strateški najvažnijih poljičkih lokaliteta, prije 15 i više godina planirana izgradnja tzv. proizvodno-uslužne zone „Kostanjska ljut“, prilika je da preispitamo opravdanost njene izgradnje sa stajališta današnjih spoznaja, a napose s obzirom na činjenicu da sličnih zona uzduž autoceste A1 ima na stotine i to mahom poslovno jalovih.

S druge strane, spomenuta jut ima bogomdane predispozicije da bude ne samo turistički ‘izlog’ i ‘vrata’ u Poljica nego i pokretač sveukupne revitalizacije Poljica, ali jedino pod uvjetom da se ovaj jedinstveni prostor optimalno iskoristi i to prvenstveno na dobrobit svih žitelja Poljica, a ne samo investitora i službenih proračuna. Stručnjaci okupljeni u udruzi Savez za Poljica detaljno su obradili ovu temu u dokumentu „Revitalizacija Poljica“ koji vam je dostupan na našoj internetskoj stranici, međutim, naša udruga nije u mogućnosti niti želi odlučivati u vaše ime, ali je kvalificirana pomoći vam da promišljeno i odgovorno odlučite o vlastitoj budućnosti i budućnosti vaše djece.

Iz tog razloga smo priredili još jednu prezentaciju pod nazivom „Što je ‘Kostanjska ljut’ i što nam je s njom činiti?“ u kojoj smo izložili vašem uvidu sve nama dostupne spoznaje i činjenice relevantne za donošenje optimalnog odgovora na postavljeno pitanje. Konačna odluka je, ponavljamo, na vama, pa vam stoga savjetujemo da ovoga puta aktivno sudjelujete u postupku izmjene Prostornog plana uređenja Grada Omiša kako u budućnosti ne biste iznova jadikovali nad svojom sudbinom.

Stoga pozivamo sve vas koji dijelite naša razmišljanja, a napose mlade i obrazovane ljude da nam se pridružite u zajedničkom nastojanju da nekadašnjoj Poljičkoj knežiji vratimo stari sjaj, a Poljičanima i drugim žiteljima Poljica pružimo novu životnu i radnu perspektivu.

Prezentacija „Što je Poljicima ‘Kostanjska ljut’ i što nam je s njom činiti?“ dostupna je na linku: poljica.hr/…/Sto-je-Poljicima-Kostanjska-ljut.pdf

Studija „Revitalizacija Poljica“ dostupna je na linku: http://poljica.hr/wp-content/uploads/2018/04/Revitalizacija-Poljica.pdf

Facebook Komentari