Ono što je talijansko zakonodavstvo učinilo prije trideset i više godina, naše hrvatsko, kako piše SD, ni dan danas nema namjeru učiniti pa napokon ozakoniti seoski turizam! Naime, u konačnom prijedlogu Zakona o pružanju usluga u turizmu koji se ovih dana usvaja u Saboru, seoski turizam – ne postoji.

I dok u Toskani već odavno nema ni pedlja korova, neokopane ili zapuštene parcele, naša polja uglavnom leže zapuštena i zarasla u korov i draču. I dok se Toskana zeleni od maslina, vinove loze i voćnjaka, kukuruznih i drugih kultura, naša se polja i naš obraz zajedno sa njima – crvene od srama. 

I dok je, primjerice, omjer djelatnosti i zarade prosječnog domaćinstva u agroturizmu u Toskani uvijek u korist poljoprivrede – jer tko se tamo namjerava baviti turizmom mora u još većoj mjeri i proizvoditi – naši OPG-ovi često uopće ne posjeduju relevantne poljoprivredne površine, a kamoli da što na njima i proizvode, pa se pod etiketom ‘domaćih’ proizvoda prodaje nekvalitetna roba iz uvoza. Ima, naravno, i onih koji drže do sebe i svojih kupaca/gostiju, ali nepostojanje odgovarajućih zakonskih rješenja i njih kompromitira.

I umjesto da država ponudi zakonske pretpostavke kako bi i naša seoska domaćinstva oživjela i živjela od svoga rada, posredno se stimulira napuštanje sela i iseljavanje te konfekcijski turizam najniže vrste. A upravo je agroturizam mogao i morao biti pokretač razvoja opustjelih i opustošenih ruralnih dijelova Hrvatske, posebno Dalmatinske zagore i naših Poljica.

Zbog svega navedenog, ovim putem pozivamo svih sedam Poljicima nadležnih jedinica lokalne samouprave i političke stranke koje računaju na poljičke glasove, da se putem svojih izabranih predstavnika u Saboru izbore za odgovarajuće razvojne perspektive naših sela i njihovih (preostalih) žitelja, napose Gornjopoljičana koji su ionako sadašnjom nesuvislom administrativnom podjelom Poljica lišeni stvarne mogućnosti da se izbore za poticaje iz fondova namijenjenih tzv. brdsko-planinskim i/ili potpomognutim područjima sa slabijim indeksom razvijenosti samo zato što u formalnom smislu ‘uživaju’ status ‘razvijenog’ gradskog područja.  

Objavljeno 18. prosinca 2017. na FB stranici Saveza za Poljica  

Facebook Komentari