Susret s Edom Pivčevićem (1931.), umirovljenim profesorom filozofije i svjetski uglednim Poljičaninom, bio je nadasve ugodan, a uz to dojmljiv i koristan jer riječ je o čovjeku koji je, pored ostalog, zaslužan za engleski prijevod i objavljivanje dvaju ponajvažnijih dokumenata za Poljica – ‘Poljičkog statuta’ (‘The Statute of Poljica’, London 1977.) i ‘Sumpetarskog kartulara’ (The Cartulary of the Benedictine Abbey of St Peter of Gumay /Croatia/ 1080-1187′, Bristol 1984.), čije primjerke nam je darovao. Uzvratili smo, naravno, prigodnom knjižicom don Frane Mihanovića ‘Zla sudbina Poljica’.

Prof. dr. sc. Edo Pivčević studij filozofije završio je u Zagrebu, doktorirao je u Münsteru (1958.) i Londonu (1962.), bio profesor filozofije na sveučilištu u Bristolu u Engleskoj (1964–1997.), k tome i gostujući profesor u Hrvatskoj, Njemačkoj i Kini. Objavljivao je (i još uvijek objavljuje) na engleskom, njemačkom i hrvatskom, a knjige su mu prevođene i na kineski i korejski jezik. Utemeljio je međunarodni filozofski časopis ‘Cogito’ i istoimeno društvo te bio njegov predsjednik. Također je pokrenuo ‘British-Croatian Review’ (1974).

Najveća želja mu je, kaže, doživjeti da njegova Poljica iznova zažive kao skladna cjelina, pa u tom smislu zdušno podržava nastojanja našeg Saveza za Poljica.

(objavljeno 3. rujna 2017. na fb-stranici Saveza za Poljica)

Facebook Komentari