Izvješće sa sinoć održane javne tribine Saveza za Poljica

Baš kako to naslov sugerira, a pod dojmom svega što se moglo čuti iz gotovo jednosatnog izlaganja Marija Nepe Kuzmanića na temu povijesnih veza i odnosa Splita i Poljica, uvjerenja su brojni Splićani i Poljičani sinoć okupljeni u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu među kojima je bio i splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara. „I zato ću učiniti sve što je u mojoj moći da pomognem Savezu za Poljica u njihovim planovima revitalizacije nekoć slavne Poljičke knežije jer Poljica to zaslužuju!“ – rekao je u svom pozdravnom govoru nazočnima sedmi splitski gradonačelnik poljičkih korijena primajući čestitke u povodu ovogodišnje Sudamje koje mu je u ime Poljičana uputio Ante Mekinić, predsjednik Saveza za Poljica.

„Poljičani i Poljica su Splitu važni upravo u onoj mjeri u kojoj je Split nezamisliv bez, primjerice, Ive Tijardovića, dr. Ante Trumbića, Vicka Mihaljevića, Fabjana i Luke Kaliterne, Frane Matošića, Rate Tvrdića, Tonija Kukoča, Gorana Ivaniševića i plejade istaknutih pojedinaca iz obitelji Karaman, Katunarić, Radica, Krstulović i mnogih drugih, a da o povijesnim zaslugama Poljičana u obrani Splita od Turaka (Žarko Dražojević, Petar Kružić, Marjanovići, Jelići, Sinovčići i dr.) i njegovom kasnijem razvoju (obitelji Ergovac, Ferić, Bilinić i dr.) i ne govorimo!“ – rezime je izlaganja uglednog splitskog antropologa M. N. Kuzmanića kojim je zadivio i najupućenije u splitsko-poljičke odnose.

Spomenutom izlaganju prethodila je kratka prezentacija na temu „Poljica – od drevne knežije do suvremene destinacije“ povjesničarke umjetnosti Vesne Bulić-Baketić kojom je organizator tribine, Savez za Poljica, ukazao na turistički potencijal Poljica kao jedinstvenog ‘muzeja’ na otvorenome. Program je sadržajno obogatila splitska klapa Rebatajica prigodnom pjesmom „Splite moj“ te napose premijernom izvedbom skladbe Zdenka Perasovića na tekst Ante Mekinića „Poljička (Di ko nika, tu i obika!)“.

Sukladno poljičkome običaju, druženje se nastavilo uz prigodni domjenak i razgovore korisne i ugodne kako i pristoji nepobitnoj spoznaji da su Poljičani i Splićani – jedan rod.

Cjelovito izlaganje Marija Nepe Kuzmanića „Split i Poljica – neraskidive veze“ uskoro će biti dostupno na našoj internetskoj stranici www.poljica.hr o čemu ćemo vas obavijestiti.

 

Facebook Komentari