Postoji uzrečica koja kaže da ‘papir sve trpi’, pa tako trpi i papir Jutarnjeg lista na čijim stranicama je u rubrici ‘Dobra hrana’ 2. listopada 2017. objavljen prilog pod naslovom ‘Dok je komina, bit će i soparnika’ koji može poslužiti i kao ilustracija još jedne prigodne uzrečice koja, doduše, caruje na estradi – ‘neka se govori, pa makar i loše’!

Ne dovodeći u pitanje dobre namjere autora spomenutog priloga, moramo ipak jednom reći dosta estradiziranom načinu interpretacije Poljica kroz prizmu ‘pizze iz Poljica’ te senzacionalističkom tumačenju poljičke povijesti, kulture, tradicije, običaja i drugih relevantnih činjenica čime se, zapravo, nekoć slavna Poljička knežija svodi na ‘egzotičnu zajednicu domorodaca u izumiranju’.

Poljica, kao ni Leonardovu Monu Lisu primjerice, nema potrebe ‘uljepšavati’. Poljica su veličanstvena u svojoj stvarnosti, napose u svojoj skromnosti. Istina, tu veličanstvenost narušava dijelom poljička sadašnjost, no to je već tema za neke druge rasprave, pa one koji žele znati više upućujemo na http://poljica.hr/poljica-kao-suvremena-hrvatska-povijesna…/.

Objavljeno 3. listopada 2017. na FB stranici Saveza za Poljica

Facebook Komentari