„Što je naš turizam bez vrsnoće krajolika? Samo zrak i more!“ – zavapila je arhitektica Helena Knifić Schaps ustvrdivši kako je hrvatski turizam bez krajolika nepostojeći.

„Krajolik je ne samo čimbenik prostora i kulturnog identiteta nego pridonosi cijeni zemljišta, ugodi i kulturi življenja.“ – ukazao je na važnost krajolika akademik Mladen Obad Šćitaroci.

I dok mudre i obrazovane glave apeliraju na hitno osnivanje ministarstva krajolika kako bi se zaštitio resurs koji život znači, Poljičani, žitelji Poljica i Poljicima nadležne jedinice lokalne samouprave ne pokazuju ni najmanje zanimanja pa čak ni poštovanja za preostali nepotrošeni prostor Poljica koji je, uz sveukupno poljičko kulturno-povijesno i tradicijsko naslijeđe, najvrijednije što Poljica danas imaju.

Dokaz tome je činjenica da najljepše i najvitalnije dijelovi poljičkog prostora podjednako nagrizaju vrijeme i parcijalni interesi, u rasponu od zasipanja smećem i neplanskom bespravnom izgradnjom do planiranih urbanistički promašaja kao što su, primjerice, vjetroelektrane koji narušavaju pejažnu vrijednost ovog prostora i njegovu bioravnotežu ili pak buduća tzv. proizvodno-uslužna zona u Kostanjskoj ljuti, prostoru iznimne pejažne vrijednosti (vidi sliku) koji ima sve reference da bude prepoznat kao poljički park prirode s obzirom da se u njegovoj neposrednoj blizini nalaze svi najvažniji poljički prirodni (prašuma Šćadin, kanjon Cetine) i prometni resursi (blizina autoceste) te brojni kulturno-povijesni i duhovni toponimi nekoć slavne Poljičke knežije.

Naša udruga Savez za Poljica ulaže velike napore u osmišljavanje strateških projekata kojima će pokušati spriječiti novo ‘rasulo’ Poljica o čemu će javnost uskoro saznati više, ali već sad je izvjesno da bez održivog razvoja utemeljenog na znanju i stručnosti, a prije svega na zajedničkom dobru svih dionika poljičke budućnosti, naši potomci neće imati nikakve koristi od naše sebičnosti i samodopadnosti.

Objavljeno 10. ožujka 2018. na FB stranici Saveza za Poljica   

Facebook Komentari