17. i 18. srpnja 2017. vatrena stihija učinila je ono isto što i Napoleonova armada prije točno 210 godina – opustošila je dobar dio nekoć slavne Poljičke knežije ili službeno, ‘rubne dijelove’ gradova Omiša i Splita te ‘dijelove’ općina Podstrana i Dugog Rata jer Poljica na službenoj razini zapravo i ne postoje.

Postoje, srećom, Poljičani koji su i ovoga puta iskazali srčanost u obrani zavičaja suprotstavljajući se, najčešće goloruki, vatrenoj stihiji. Veliku zahvalnost i pohvale zavrjeđuju i pripadnici dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja Poljica te naravno, i svi ostali gasitelji, koji su ne štedeći se učinili sve da žitelje Poljica i njihovu imovinu poštede tragedije većih razmjera. I dok će se nastala materijalna šteta prije ili poslije nekako nadoknaditi, vatra je, nažalost, uzela i jednu ljudsku žrtvu, pa obitelji stradalog Ante Bašića (65) iz Sitnog Donjeg, koji je preminuo od posljedica srčanog udara, izražavamo iskrenu sućut.

O našim slabostima, uočenim propustima te nužnosti prevencije bilo bi mudro pokrenuti raspravu među Poljičanima i drugim žiteljima Poljica ali i na razini tzv. šire društvene zajednice i to upravo zbog uvodno spomenutog razloga jer nije dovoljno ‘gorjeti’ za Poljica da nam Poljica na ovaj ili onaj način ne bi u budućnosti ‘izgorjela’.

Facebook Komentari