Za one koji se bave turizmom ili o njemu razmišljaju, a naporno im je pročitati čitanja vrijedan članak Ružice Mikačić ‘Sve što bi Zagora htjela biti, to je Toskana već odavno’ objavljen u nedjeljnoj SD, nudimo sažetak:

U Toskani nigdje ni pedlja korova, neokopane ili zapuštene parcele. Sve se zeleni od maslina, vinove loze, ali i voćnjaka, kukuruza… Prosječno domaćinstvo u agroturizmu u Toskani ima oko 12 hektara obrađene zemlje… Omjer djelatnosti i zarade na njima uvijek mora biti u korist poljoprivrede… Što više proizvodite, to više turista smijete primiti… Ukratko: da biste se uspješno bavili turizmom, nikako se ne smijete baviti samo turizmom!

Zaključno, uspjeh Toskane ne čudi ako se zna da je toskanski agroturizam, prvi te vrste u Europi, zakonski definiran prije više od 30 godina ili tek nešto ranije nego što je hrvatski ‘izborni inženjering’ (a ne struka!) Dalmaciju podijelio na četiri, a Poljica na sedam nesuvislih dijelova koje ni Bog s neba ne bi kao takve usustavio te učinio konkurentnim i turistički prepoznatljivim.

Objavljeno 17. listopada 2017. na FB stranici Saveza za Poljica

 

Facebook Komentari