Iz zemlje, korova i drače svakim danom izranjanju novi dijelovi velebne kasnoantičke rimske palače u Ostrvici koji već u ovoj ranoj fazi obnove daju naslutiti svu njezinu raskoš i bogatstvo, ali i umijeće njenih graditelja. Zasluge zato ponajviše pripadaju entuzijastima iz kulturne udruge ‘Vila rustika’ predvođenih istinskim neimarom Nenadom Krcatovićem.

Međutim, posve je izvjesno da u realizaciji ovog poduhvata entuzijazam pojedinaca neće biti dovoljan već uža i šira društvena zajednica te svakako domicilni i drugi turistički subjekti moraju zajedničkim snagama privesti kraju obnovu ovog kapitalnog kulturnog objekta. Zalog je velik, pa motiva ne bi smjelo manjkati.

Obnovom ‘vile rustice’ i njenim stavljanjem u kulturološku i turističku funkciju došli bi do izražaja i nebrojeni drugi poljički resursi i potencijali, napose oni s područja Ostrvice, Zvečanja i Gata, pa bi ovaj dio nekoć slavne Poljičke knežije zasigurno postao nezaobilazna postaja na rutama svih relevantnih turističkih agencija. Stoga još jednom podsjećamo na moto Saveza za Poljica: (o)živimo baštinu da bismo od baštine živili!

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno 15. listopada 2017. na FB stranici Saveza za Poljica    

 

 

 

Facebook Komentari