Piše: Marija Kaćunko

Na Uskrsni ponedjeljak 2. travnja 2018. u organizaciji Eko-etno udruge „Gornja Poljica“ održana je Druga dječja olimpijada starih sportova u prekrasnom ambijentu Osnovne škole „Gornja Poljica“ koja se, usput rečeno, izborila za privilegirani status brdsko-planinske škole usprkos teritorijalnoj pripadnosti području Grada Omiša.

No kako su ipak školska djeca subjekt ove priče u kojoj je naglasak na edukaciji mlađih naraštaja o važnosti tjelesne aktivnosti, njegovanju zdravog natjecateljskog duha te ljepoti druženja i zabave bez suvremenih tehnoloških pomagala, vratimo se drugom izdanju Dječje olimpijade starih sportova u Gornjim Poljicima.  

Program se sastojao iz tri dijela: kulturno-umjetničkog, natjecateljskog i revijalnog. Otpočeo je prigodnim riječima Damira Mišerde, predsjednika Eko-etno udruge „Gornja Poljica“ te Ivice Balova, predsjednika gostujućeg Kulturno-umjetničkog društva „Primorski Dolac“ čijim su članovima domaćini izrazili dobrodošlicu citatom stiha narodnog pjesnika Ante Lučića Tonka rodom iz Gornjega Doca: „Držeći se ljudskog reda, zbog ponosa i ugleda / s puno srca puno želje, čekali smo prijatelje“.

Po nastupu spomenutih KUD-ova tijekom kojega su mlađi pjevali o Mosoru i Cetini, a stariji ostali vjerni gangi i reri, održan je djeci omiljen natjecateljski dio i to u dvije starosne skupine za svaku od slijedećih disciplina: utrka u karijolama, utrka s jajima, skakanje u vreći, obaranje ruke i potezanje konopa. Prvu skupinu činila su djeca od 1. do 4, a drugu od 5. do 8. razreda osnovne škole. Natjecanja su pomno pratili odabrani suci pazeći da sve prođe u duhu poljičke pravednosti. Nakon podjele medalja, diploma i zahvalnica mladima, pristupilo se natjecanju odraslih u potezanju konopa i obaranju ruke.

Sve u svemu, neskriveno zadovoljstvo na licima gotovo tri stotine posjetitelja ovogodišnjeg izdanja Dječje olimpijade potvrdilo je njenu opravdanost što je organizatorima predvođenima Dijanom Kaćunko najveća i zapravo jedina nagrada za uloženi trud, a zahvalnost za potporu zavrijeđuje i kolektiv OŠ „Gornja Poljica“, tiskara LUJ, Grad Omiš, mesnica Simunić, OPG Marijana Vidić te Kuća za odmor „Poljičko imanje“. Ponovilo se!

Facebook Komentari