Glede najava ljetnih kulturnih događanja u Poljicima, broj Slobodne Dalmacije od 9. kolovoza 2018. bit će jedan od onih za pamćenje! Naime, nakon velikog oglasa na 23. strani koji vam razgali srce najavom izvedbe Eshilove drame „Orestija“ u Sitnom Gornjem u petak 10. kolovoza 2018, dvije stranice poslije život vam zasladi najava pijanističkog jazz koncerta „Noćne sinteze“ Vasila Hadžimanova i Bojana Zulfikarpašića u Zvjezdanome selu, opet u Sitnom Gornjem, u četvrtak 9. kolovoza 2018, što je maleno Sitno Gornje prometnulo u poljički Mosorwood!

Slijedom ovog primjera, mnoga bi poljička mjesta mogla biti stalna pozornica relevantnih kulturnih događanja, u prvome redu Kostanje i/ili Gata kao autentična pozornica za izvedbu opere Jakova Gotovca „Mile Gojsalića“ ili baletne igre „Prsten“ Silvija Bombardellija ili „Poljičke mise“ istog autora. O poetsko-glazbenim večerima poljičkih pjesnika Josipa Pupačića, Drage Ivaniševića, Nikole Miličevića, Jure Kaštelana i likovnim izložbama Ante Kaštelančića, Joke Kneževića te mnogih drugih, recentnih i nadolazećih umjetnika, da i ne govorimo. A brojne i umjetnički vrlo relevantne amaterske dramske, folklorne i glazbene skupine i pojedince još ni spomenuli nismo.

Objedinjenih snaga i potencijala, nekoć slavna Poljička knežija zasjala bi bez ikakve sumnje i kao jedinstvena destinacija kulturnog turizma što bi imalo odjeka ne samo u poljičkim džepovima nego i u sveukupnom životnom ozračju, napose u životima najmlađih naraštaja Poljičana i drugih žitelja Poljica.   

Facebook Komentari