U organizaciji Saveza za Poljica sinoć je, 27. ožujka 2018. u strožanačkom hotelu Split, održan prvi zajednički sastanak predstavnika mjesnih odbora s područja Poljica. Iako ovom, moglo bi se reći povijesnom, sastanku nisu nazočili predstavnici svih 37 mjesnih odbora koliko ih ima u poljičkome dijelu gradova Omiša i Splita te na području općina Dugi Rat i Podstrana, jednodušno je očitovana potreba za što češćim zajedničkim druženjem i razmjenom važnih informacija te razmatranjem odluka od zajedničkog interesa koje Poljicima i Poljičanima kao i svim ostalim žiteljima Poljica – život znače.

Tako su, primjerice, stručnjaci iz različitih oblasti okupljeni u udruzi Savez za Poljica svojim kolegama iz mjesnih odbora ukazali na važnost zajedničke intervencije u izmjeni urbanističkih prostornih planova i infrastrukturnih projekata u korist optimalnog razvoja Poljica kao logične prostorno-prirodne, povijesno-kulturološke i gospodarsko-razvojne cjeline, pa će se s tim ciljem prirediti i javne tribine kako bi se i drugi žitelji Poljica osvjedočili da ponuđena rješenja nisu razvojna te da postoje druga, promišljenija i bolja.

No najvažniji zaključak s jučerašnjeg sastanka svakako je spoznaja da Poljičanima ni danas ne manjka pameti koliko im nedostaje zajedništva u pitanjima od životne važnosti kako bi Poljica napokon postala funkcionalno cjelovita neovisno o upravno-teritorijalnim podjelama zbog koje Poljičani već desetljećima nisu subjekt koji odlučuje o svojoj sudbini.

Stoga nam svima skupa preostaje nadati se da će odgovornost najvećeg broja dionika poljičke budućnosti biti dostojna žrtve svih onih kojima dugujemo zahvalnost za naslijeđe koje baštinimo ali kojim, zasad, ne upravljamo ni mudro ni odgovorno.

Objavljeno 28. ožujka 2018. na FB stranici Saveza za Poljica   

Facebook Komentari