Inicijalni projekti udruge Savez za Poljica u osnivanju

Upoznaj Poljica… Upoznaj zavičaj…

Zahvaljujući ovim inicijalnim projektima, u izniman turistički potencijal drevne Poljičke knežije uvjerilo se više desetaka turističkih vodiča i predstavnika turističkih i putničkih agencija. Istovremeno su i mnogi Poljičani prvi put obišli i upoznali neke dijelove zavičajnog podneblja

Udruga Savez za Poljica u osnivanju, čija misija je nekadašnjoj Poljičkoj knežiji vratiti stari sjaj, a Poljičanima i drugim žiteljima Poljica pružiti novu životnu i radnu perspektivu, u veljači i ožujku 2017. priredila je pet organiziranih obilazaka Gornjih, Srednjih i Donjih Poljica s ciljem poticanja razvoja održivog turizma na području ove povijesne regije.

Riječ je o dva komplementarna projekta namijenjena različitim ciljnim skupinama. Prvi, pod nazivom Upoznaj Poljica: Dani otvorenih vrata poljičkih dvora namijenjen je vlasnicima turističkih i putničkih agencija te turističkim vodičima s ciljem turističke afirmacije Poljica i brendiranja Poljica kao turističke destinacije. Drugi, pod nazivom Upoznaj zavičaj: Di ko nika, tu i obika namijenjen je Poljičanima i žiteljima Poljica u svrhu boljeg poznavanja zavičajnog podneblja i njegovih turističkih potencijala te boljeg međusobnog upoznavanja, stručne edukacije i suradnje na zajedničkim gospodarskim i drugim projektima.

Zahvaljujući ovim inicijalnim projektima, u izniman turistički potencijal drevne Poljičke knežije uvjerilo se više desetaka turističkih vodiča i predstavnika turističkih i putničkih agencija. Istovremeno su i mnogi Poljičani prvi put obišli i upoznali neke dijelove zavičajnog podneblja, što je mnogima izmamilo suze radosnice. Svima njima, uključivo i brojne predstavnike medija, godila je spoznaja da se Poljica turistički i gospodarski bude, što potvrđuju sve brojnija obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiji vlasnici su se rado odazvali pozivu da širom otvore svoja vrata, nudeći i ovom prigodom raznovrsne blagodati poljičkog podneblja za nepce i dušu.

Raspoloženje je donekle kvarila tek spoznaja da mnoga poljička kućanstva, napose u Gornjim Poljicima, još uvijek nemaju struju i vodu iako Cetina protječe njihovim dvorištima, a uz brojne druge infrastrukturne i komunalne manjkavosti koje su Poljičanima donekle i razumljive, teško se mire s problemima birokratske naravi kao što su imovinsko-pravni problemi, nedostatak prostorno-planske dokumentacije te odgovarajućih natječaja za poticajna sredstva što ih priječi u nakani da još uspješnije oživljuju baštinu od koje bi, uvjereni su, mnogi mogli i živjeti.

Zbog svega navedenog Savez za Poljica nastojat će Poljičanima nadležne gradove i općine, njih čak sedam, potaknuti na rješavanje ovih gorućih životnih problema u njihovome zajedničkom interesu, no svakim danom Poljičanima postaje sve jasnije da je status suvremene povijesne regije ono što Poljicima jamči kvalitetno turističko pozicioniranje, prostornu i razvojnu cjelovitost te očuvanje sveukupnog poljičkog identiteta.

 

Zahvala

Zahvalnost za uspješnu realizaciju projekata Upoznaj Poljica i Upoznaj zavičaj tijekom obilazaka realiziranih 17, 18, 24. i 25. veljače te 11. ožujka 2017, Savez za Poljica u osnivanju duguje mnogima, od brojnih turističkih vodiča i predstavnika turističkih i putničkih agencija do elektronskih i tiskanih medija (Hrvatska radiotelevizija, TV Mreža, TV Jadran, Slobodna Dalmacija, Radio Dalmacija, Radio Brač, Radio Makarska rivijera, Radio Trogir, Radio Sunce, Nautic radio, portali Dalmacija danas i Dalmacija News) koji su zaslužni što je dobar glas o Poljicima i poljičkome turističkom potencijalu na afirmativan način odaslan u javnost.

Zahvalnost na potpori dugujemo i suradnicima u projektima, u prvome redu Poljičkome dekanu gospodinu don Vladi Đuderiji na dobrodošlici pri obilascima Povijesnog muzeja Poljica u Gatima, gospodinu Neni Bajami na razgledavanju svetišta sv. Leopolda B. Mandića u Zakučcu, gospodinu Linu Staničiću na razgledavanju HE Zakučac, gospodinu Miljenku Strujiću na razgledavanju crkve Uznesenja BDM u Docu Gornjem odnosno Srijanima i gospodinu Tonću Jerčiću na zanimljivom prikazu prašume Šćadin u podgrajskoj juti.  

Posebnu zahvalnost izražavamo brojnim poljičkim partnerima koji su zaslužni za još jednu potvrdu čuvenog poljičkog gostoprimstva, i to:    

Sezonski obrt za turizam ‘Cetina tours’ – Dolac Gornji

Udruga ‘Eko-etno’ Gornja Poljica

OPG obitelji Davorke Zeljković – Dolac Gornji

Seosko gospodarstvo ‘Brkića ranč’ obitelji Tihomira Lučića – Dolac Gornji

Putnička agencija “Bobo-tours” – Srijane, Radovići

OPG obitelji Sonje Juretić – Srijane, Radovići

Kuća za odmor ‘Poljičko imanje’ – Rošca  

Sezonski obrt ‘Italmas’ – Srijane, Vela Njiva

‘Konoba Marija’ – Zvečanje  

OPG obitelji Ante Miličevića Rebca – Zvečanje    

OPG obitelji Tonća Bulića – Tugare, Ume

OPG obitelji Rina Pavlića – Tugare, Truše

Kulturno-umjetnička udruga ‘Mosor’ iz Gata

Klapa Pasika iz Kostanja

UO ‘Šimunovi dvori’ – Jesenice, Zeljovići

Udruga brodara Krilo Jesenice

Konoba ‘Bajso’ – Jesenice, Selo

te brojnim pojedincima na raznim donacijama i uslugama (Petar Kaćunko, Blaženka Čović, Dijana Pavić, Marijan Kaćunić, Zoran Tvrde, Linda Kordun, Nikola Milićević, Gordana Očasić, Jagoda Kecman, Luce i Mate Čorić, Ante Simunić, Petar Stanić, Ljubica Beović, Ive Beović, Žarko Perdijić, Jure Perdijić). Istovremeno, ispričavamo se mnogima čije ponude ovom prilikom iz objektivnih razloga nismo mogli uvrstiti u naš program, no nismo za jedan dan, pa će u budućnosti zacijelo biti novih prilika za suradnju na dobrobit naših Poljica.

I napokon, zahvalnost dugujemo i mnogim članovima Saveza za Poljica u osnivanju koji su svoje znanje, sredstva i vrijeme založili za uspjeh ovih i drugih projekata važnih za prosperitet Poljica, no imena kolegica i kolega razložno izostavljamo promičući u prvi plan naše zajedništvo.

Napomena: Priložene fotografije snimio Ante Mekinić

Facebook Komentari