U povodu današnjeg (23. studenoga) blagdana sv. Klimenta (sv. Klementa, pape i mučenika), uz čestitke mještanima Sitnog (a i svim Poljičanima) na njihovome blagdanu, prenosimo dijelove teksta ‘Sveti Klement u pučkoj pobožnosti Poljica’ Dinke Alaupović Gjeldum u kojem autorica obrazlaže kako je sv. Kliment, koji se inače štuje kao zaštitnik lađara i mornara te iscjeljitelj kostobolnih, u Poljicima postao zaštitnikom stoke.

Crkva sv. Klimenta postala je tako najznačajnije stjecište hodočasnika srednje Dalmacije i dijela Bosne koji su sve do Drugog svjetskog rata ovamo dovodili svoje konje, a oni iz sela bližih crkvi, ovce i koze tražeći od Sveca zdravlje i napredak, a što su činili i za se. O tome svjedoči mnoštvo zavjetnih pločica s likom životinja, kao i onih s ljudskim likom i dijelovima tijela koje su hodočasnici ostavljali Svecu u znak zahvalnosti. Ta tradicija očuvala se sve do danas, ali u ponešto izmijenjenom obliku jer umjesto konja ljudi sad ovamo dovoze na blagoslov svoje traktore i automobile, ali samo Poljičani. Iako je nekadašnje značenje crkve sv. Klimenta kao župne crkve nestalo, svetkovina je ostala sačuvana, samo što se iz praktičnih razloga održava prve nadolazeće nedjelje.

Crkva sv. Klimenta, jedna je od najstarijih u Poljicima. Izgrađena je na osamljenom mjestu između dvaju sela, Sitna Gornjeg i Sitna Donjeg podno Mosora, kojima je u starini bila župskom crkvom. Oko crkve je groblje s nekoliko sačuvanih srednjovjekovnih nadgrobnih ploča i do danas je zajedničko za oba sela. Crkva je građena od kamena i s pokrovom od kamenih ploča, što je osobitost tradicijskog poljičkog graditeljstva. Osim što je jedna od najstarijih u Poljicima, značajna je i za cijelu nekadašnju Poljičku knežiju kao mjesto gdje se prepisivao Poljički statut, jedan od najznačajnijih povijesnih spomenika Poljica.

Koliko je u Poljicima kult sv. Klement štovan u narodu, najbolje izražavaju riječi jednog kazivača: ”Da Bog umre, odma bi ga zastupa sv. Kliment!”

Objavljeno 20. studenoga 2017. na FB stranici Saveza za Poljica 

Facebook Komentari