Povijesni muzej poljica

 • Zgrada_Poljickog_Muzeja
 • 065rl-1

Place Category: Muzej - Galerija

Profile
Profile
Photos
Map
Reviews
 • U blizini župne crkve sv. Ciprijana, nalazi se muzej Poljica s nizom zanimljivih izložaka koji podsjećaju na davne dane poljičke autonomije. On je otvoren 04. svibnja 1974. godine.

  Projekt za rekonstrukciju stare crkvene konobe dragovoljno je učinio ing. Vlatko Ljolje, a mještani Gata su izveli zamašne graðevinske radove, a sve to na inicijativu tadašnjeg župnika don Frane Mihanovića koji je suraðivao s upravom Društva Poljičana iz Zagreba, ili voðeni trenutnom inspiracijom, iskazati nešto više.

  Ako je netko zainteresiran za razgledavanje, dužan je javiti se župniku,  dogovoriti se s njim (muzej je zaključan) te će mu njegova želja biti ispunjena.

  U izložbenoj prostoriji se nalazi veliki zidni mozaik (10.5 × 1.8 m), rad akademskog slikara i kipara, Joke Kneževića – složen 1981. godine. Da se u uskom prostoru muzeja može lakše sagledati, mozaik je komponiran kao triptih u lijevom i desnom dijelu su prikazani seoski radovi na polju, na moru i na dvoru, a u središnjem – biranje poljičkog kneza.

  Muzej je posebna vrsta skladišta gdje su sačuvani predmeti, oružje, oruðe iz svakodnevnice Poljičana. Svrha mu je da sačuva tradiciju, sjećanje na prošlost i pouči mlade naraštaje kako je to nekad bilo. Muzej je vrlo posjećen, posebno ljeti; svakom posjetitelju je omogućeno ostaviti poruku, svoj trag, tamo se nalazi velika knjiga u koju se možete potpisati.
  Facebook Komentari
 • No Records Found

  Sorry, no records were found. Please adjust your search criteria and try again.

  Google Map Not Loaded

  Sorry, unable to load Google Maps API.